Polární vír už se začal formovat. Zima bude brutální, varují meteorologové

Nad severním pólem už se tvoří nový polární vír, informoval odborný portál Severe Weather. Oblast s extrémně mrazivým vzduchem ve stratosféře ovlivňuje počasí v Evropě, Spojených státech amerických a Kanadě.

A letošní zima by mohla být vzhledem k síle víru, kterou meteorologové očekávají, jednou z nejtužších za poslední desítky let. "Polární vír počasí nad severní polokoulí výrazně ovlivní zejména tehdy, pokud začne kolabovat," uvedli experti.

Dlouhodobé modely naznačují, že už koncem listopadu mohou teploty spadnout hluboko pod nulu. Promluvit do toho může i El Niño, které by mělo rtuti teploměrů hnát spíš nad bod mrazu. Potenciální kolaps víru by prý ale převážil.

[chooze:article;value:519160]

​Předpověď meteorologického webu Global Weather Oscillations počítá s tím, že se do Evropy v závěru roku může dostat nejstudenější polární vzduch za čtyři dekády.

"Zimní počasí se pravděpodobně vrátí do podoby před rokem 1982. Bylo to období, které bylo chladnější a bouřlivější než posledních 40 let," řekl americký meteorolog David Dilley.

Vysoké teploty vylákaly lidi k vodě. Letní počasí vydrží do poloviny týdne:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.