ČHMÚ vyhlásil smogovou situaci. V části Česka hrozí potíže s dýcháním

Smogovou situaci na severu Čech meteorologové vyhlásili v úterý odpoledne. "Je to z důvodu vysokých koncentrací troposférického ozonu. Hodinový průměr překročil informativní prahovou hodnotu 180 mikrogramů/m3," uvedl ČHMÚ s tím, že výstraha platí pro celý Ústecký kraj až do odvolání. Pokles koncentrace ozonu pod 18 mg/m3 během úterý odborníci neočekávají. 

Situace je riziková zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, seniory a malé děti. "Při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách doporučujeme zdržet se zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání," radí ČHMÚ. Večer a v noci by koncentrace tzv. přízemního ozonu měla být nižší.

[chooze:article;value:475267]

​Znečištění ovzduší nastalo v důsledku horkého slunečného počasí. Meteorologové z brněnské pobočky ČHMÚ na svém blogu vysvětlují, že na rozdíl od stratosférického ozonu, který tvoří ochrannou vrstvu nad zemským povrchem, je ten přízemní považovaný za látku znečišťující ovzduší s nežádoucími účinky na zdraví. 

"Může způsobovat různá onemocnění dýchací soustavy a má silně dráždivé účinky na oční spojivky," objasňují meteorologové s odkazem na Státní zdravotní ústav. 

Skládku na Přerovsku zachvátil v červnu požár. Do ovzduší se dostal toxický kouř:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.