Apple ustoupil Evropské unii. Nové iPhony mají jiný nabíjecí konektor

Apple každoročně v září na tiskové konferenci představuje nové telefony a letos tomu nebylo jinak. Zákazníci se dočkají dvou "základních" modelů iPhone 15 a iPhone 15 Plus, pro náročnější uživatele si firma připravila iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

Hlavní změnou, kterou prošly všechny letošní modely, je změna nabíjecího konektoru vespod telefonů. Nově je přítomen port USB-C, který se již několik let nachází na telefonech konkurenčních značek. Ke změně došlo mimo jiné kvůli nařízení evropských orgánů, které letos posvětila i česká vláda. "Pro většinu zařízení bude nařízení platné od prosince 2024, pro laptopy od dubna 2026," upřesnil na síti X ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). 

Společnost konektor USB-C používá u některých produktů už od roku 2015. Nabíjet jeho prostřednictvím lze jejich notebooky nebo tablety. U telefonů iPhone nastala v historii už jedna změna konektoru – v roce 2012 byl nahrazen široký port za Lightning.

[chooze:article;value:519000]

Všechny iPhony mají letos i tzv. Dynamic Island, který v horní části displeje ukrývá kameru a senzory pro odemykání telefonu obličejem. Zároveň slouží tato oblast pro zobrazování příchozích upozornění a dalších aktivit. Změnou prošly i fotoaparáty, které zachytí více jasné snímky ve tmě. 

Okraje všech modelů jsou nově více zaobleny, dražší modely Pro a Pro Max jsou navíc vyrobeny z titanu a měly by tak být více odolné vůči pádům. Také na nich výrobce vyměnil postranní přepínač profilů za nové tlačítko, které nabídne více možností nastavení. 

Americká společnost uvedla kromě nových telefonů i další generaci chytrých hodinek Watch Series 9 a Watch Ultra 2, které umí reagovat na pohyb rukou a podle Applu jsou nově vyráběny s nulovým dopadem na životní prostředí. Do prodeje se dostala i aktualizovaná verze sluchátek AirPods Pro 2 s vyměněným USB-C portem. Sluchátka půjdou nově nabít kabelem přímo z iPhonu. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.