Zemřela Yvonne Přenosilová, zpěvačka a moderátorka Svobodné Evropy

[chooze:gallery;value:33208]

​Zemřela Yvonne Přenosilová. Zpěvačka s výrazným hlasem se v 60. letech letech proslavila jako průkopnice stylů R'n'B a rokenrol. Mezi její nejznámější hity patří písně Boty proti lásce nebo Mně se líbí Bob. Krátce zpívala v kapele Olympic a vystupovala také v divadle Semafor.

"Ta její kariéra byla, na to, jak byla známá, velmi krátká. Podobně to měla třeba Marta Kubišová. Písničky jako Roň slzy nebo Prázdná byly ve své době opravdu superhity," rekapituloval její kariéru publicista Václav Svoboda. "Byla také herečka. Malou roli měla ve Formanově filmu Konkurz z roku 1963. Role to nebyla významná, ale kdo může říct, že hrál ve Formanově filmu," dodal.

V roce 1968 podepsala petici Dva tisíce slov a po invazi vojsk Varšavské smlouvy emigrovala do Západního Německa. V emigraci se živila například jako pozemní letuška, později se stala redaktorkou Rádia Svobodná Evropa. V Německu potkala také svého muže barona von Schuckmanna, s nímž má syna Maximiliána. Po pár letech vztahu se ale rozešli.

[chooze:article;value:521849]

V devadesátých letech se i s redakcí Rádia Svobodná Evropa vrátila do Česka. Právě její rozhlasový kolega z tohoto období Radko Kubičko oznámil na sociální síti X její smrt. "V neděli se stav Yvonne Přenosilové zhoršil. Naše společná kamarádka a její sousedka Hana Vejvodová jí zavolala záchranku, která ji odvezla do vinohradské fakultní nemocnice. V pondělí odpoledne ji pak kontaktoval lékař s tím, že Yvonne Přenosilová zemřela," řekl pro TN.cz.

Na její smrt reagovali také její bývalí kolegové ze showbyznysu. "Byli jsme velcí kamarádi. Mrzí mě to," okomentoval smrt zpěvačky Felix Slováček, který se s ní seznámil v době kdy oba působili v pražském divadle Apollo. "Myslím na ni, vzpomínám na ni od chvíle, kdy jsem se to dozvěděl. Vzpomínám na její skvělé historky i na naši krátkou spolupráci," řekl pak televizi Nova zpěvák Olympicu Petr Janda.

"Bylo jí tenkrát 15 let. Nikam sama nesměla. Všechno dělala pod ochranným dohledem své maminky, která byla Rakušanka a mluvila špatně česky a pořád ji někde naháněla. Dělala s námi dva roky a pak jsme se nějak rozešli. Na svůj věk byla hrozně vtipná a celkově byla velice veselá a kamarádská," vzpomínal dál Janda.

[chooze:article;value:521830]

Znovu se prý setkali až při sametové revoluci. "V roce 1989 přijela do Prahy a hned mi volala, jestli bych jí nepomohl zorientovat se v tom tehdejším politickém kvasu. Chodili jsme spolu na různé demonstrace. Nasávala Česko a myslím, že už tehdy začala uvažovat o tom, že se natrvalo vrátí, což nakonec udělala," dodal zpěvák.

"Já jsem jí ještě dneska ráno volal. Nechal jsem jí vzkaz na záznamníku, že ji zveme na koncert. Bohužel jsem se nedovolal a je mi to teda fakt líto," svěřil se pak hudebník Jan Neckář. "Znali jsme se od roku 1964. Měl jsem ji moc rád. Těšil jsem se, že přijde na náš říjnový koncert, tak je mi to strašně líto," dodal pak jeho bratr Václav.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.