Do lékáren se po měsících vrátí penicilin. Na některé ale nezbyde

Nedostatek penicilinu hlásí lékárny napříč republikou. Někde ho neviděli už několik měsíců, zejména v menších lékárnách na vesnicích, například v Lukově. "Je ohlášena dodávka ale zatím nepřišlo nic," prozradila televizi Nova lékárnice. Například v jedné lékárně v Ústí nad Labem sehnali po mnoha měsících prvních deset balení penicilinu.

"Ministerstvo zajistilo 30 tisíc balení penicilinových antibiotik, která dorazila a v sedm ráno se začala distribuovat," sdělil v pondělí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

V České republice je přes 2 500 lékáren. Pokud by byly léky rozvezeny rovnoměrně, připadalo by na jednu 12 balení. O rozdělení medikamentů rozhoduje podle ministra distributor. "Objednávky vyřizujeme tak, jak nám lékárníci objednávají," vysvětlil výkonný a obchodní ředitel společnosti Alliance Healthcare Jan Rohrbacher. 

[chooze:article;value:521460]

​To, že jsou zásoby rozdělovány nerovnoměrně, potvrzuje i Česká lékárnická komora. "Některé léky s obsahem penicilinu byly v posledních dnech výrobcem do ČR dodány, všechny objednávky lékáren však vykryty nebyly. I nadále mohou být v některých lékárnách nulové zásoby penicilinu, protože dodávky nejsou rovnoměrné," uvedla mluvčí komory Michaela Bažantová.

Právě k rovnoměrné distribuci léčiv by podle ministerstva zdravotnictví měla pomoci novela zákona o léčivech, která prošla v Poslanecké sněmovně prvním čtením. Mohla by platit už od nového roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.