Ve vlaku ČD nefungovala klimatizace. Ve 30 stupních zkolabovalo dítě, odškodné bylo 30 Kč

Hezky na srpnovou cestu vlakem nebude vzpomínat pan Karel. S rodinou jel s Českými drahami z Českého Krumlova do Prahy. Při zhruba dvouhodinové cestě si ale rozhodně neodpočinul.

Kupé, ve kterém Karel s rodinou seděl, totiž mělo nefunkční klimatizaci a nešla otevřít ani okna. Během chvíle se v nevětraném kupé udělalo pořádné horko. "Všem nám bylo hrozně zle. Syn přítelkyně se dokonce musel natáhnout na sedačku, ale stejně nám omdlel," líčil Karel děsuplnou cestu.

Rodina měla štěstí alespoň na průvodčího. "Tomu nemůžu nic vytknout, ten se snažil. Pokoušel se nám sehnat volné kupé a klukovi zařídil i lahev vody, když se mu udělalo špatně. Na teploměru, který jsem měl s sebou, jsem naměřil 34 stupňů," zdůraznil Karel.

[chooze:article;value:518492]

Skutečné rozčarování ale nastalo, až když se pokoušel získat od Českých drah zpět peníze za jízdné. Podle Smluvních přepravních podmínek měl totiž nárok na odškodné ve výši pouhých 30 korun. "To jsem nevěděl, jestli se mám smát, nebo brečet," podotkl Karel.

Taková je totiž výše odškodného za nepohodlí ve vlaku. "Ve vlacích Českých drah máte nárok na jednorázové odškodnění ve výši 30 korun formou slevy na příští nákup, pokud nebyly dodrženy standardy nebo komfort přepravy," stojí na stránkách Českých drah.

Sem patří například chybějící místa v první třídě, zástrčka na elektřinu, nefunkční WI-FI připojení nebo právě nefungující klimatizace, a to v konkrétních typech vlaků, které jsou uvedeny na stránkách. "Naše stanovy a postupy jsou nastavené tak, aby odpovídaly evropským směrnicím," uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

České dráhy se zbavují starých vlaků. Lidé si z nich dělají chaty či gril (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.