MAPY: Komáři pořádně potrápí Česko. V příštích dnech jejich aktivita poroste

Počasí bude o víkendu jako dělané na výlety. Sluníčko bude hřát svými paprsky a teploty se vyšplhají až k 29 °C. Kromě opalovacího krému a pokrývky hlavy by se ale mohla hodit i pořádná zásoba repelentu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž varuje, že právě v následujících dnech se bude zvyšovat aktivita komárů. A místy bude dokonce i vysoká.

[chooze:article;value:510441]

pátek je na většině území Čech aktivita nepatrná. Problémy mohou komáři dělat jen v příhraničních oblastech a na Moravě a ve Slezsku. Hlavně na Zlínsku je podle meteorologů jejich aktivita vysoká.

Už v sobotu se ale bude pravděpodobnost, že vás bude hmyz obtěžovat, podstatně zvyšovat. Aktivita totiž poroste a oblastí nepatrného výskytu bude daleko méně. Nejhorší situaci očekávají meteorologové především na Uherskohradišťsku, Zlínsku, Vsetínsku, Frýdecko-Místecku a Karvinsku.

neděli pak komáři neušetří téměř žádnou oblast České republiky. Místy bude aktivita střední, nebo dokonce i vysoká.

Aktivitu komárů podporuje zejména příznivé počasí. "Teplota zkracuje čas pro natrávení krve samičkou, což je nezbytný předpoklad pro vytvoření vajíček. Teploty rovněž urychlují embryonální vývoj nakladených vajíček i rychlost vývoje larev," vysvětlili meteorologové. Pro tento otravný hmyz jsou ideální teploty mezi 15 až 28 °C a vlhkost vzduchu mezi 30 až 40 %.

Další zvyšování průměrné teploty pak může dle odborníků přispívat k usazení nových druhů komárů do Česka, a tím i dalších nemocí. Zvyšování teploty, a to především na jaře, pak může vést také k dřívějšímu zahájení komáří sezony. Ta startuje v polovině května a podle expertů trvá až do prvních mrazů, tedy přibližně do poloviny října.

Na Slovensku řádí psí nemoc a přenašečem jsou komáři. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.