Prokousne končetiny a saje krev. Nebezpečná ryba sužuje Istrii

Už před několika lety se internetem šířily zprávy o rybě obtěžující koupající se turisty v moři, šlo o obladu obecnou. Tato ryba před lidmi neutíká, naopak je kvůli nedostatku potravy napadá. Nejčastěji útočí na lidi, kteří mají poraněnou kůži. Když ryba ucítí maso, vrhne se na oběť. Rády mají také mateřská znaménka a bradavice, zvláště na starších lidech.

Obladu poznáte podle černé skvrny na ocasu. Mnoho případů dlouhodobě zaznamenává španělská výletní oblast Alicante. "V létě registrujeme přes 500 postižených. Tou dobou bývá teplota vody vyšší a pro ryby je těžší najít potravu. Uchýlí se pak i k útoku na lidi," psal web La verdad. V oblasti letoviska Benidorm zaznamenávají v průměru 15 útoků ryby na lidi denně.

[chooze:article;value:508399]

​Ryby sají krev a mohou zanechat i zuby na končetinách a zádech oběti. Koupajícím se nedoporučuje chodit do moře s lesklými šperky, mohou tím upoutat pozornost ryb.

"Útoky oblad na plavce v létě nejsou žádnou novinkou. Takové útoky byly hlášeny po celém Středomoří a v Chorvatsku jich bylo nejvíce v oblasti Istrie," říká Pero Ugarkovič z Oceánografického institutu ve Splitu, píše danas.hr.

Děs z hlubin. Rybář ulovil rybu s lidskými zuby (8/2023)

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.