Nákupy v Česku, Polsku a Německu: Na kolik vyjde deset základních potravin

Pro srovnávací nákup vybral štáb TV Nova jeden z nejoblíbenějších hypermarketů v Česku. Nejprve zamířil do oddělení zeleniny.

V Česku štáb za kilo červených paprik zaplatil 33 korun. Byly ale v akci. Stejné množství paprik stálo v Polsku 55 korun. Ve srovnání s Českem ale nebyly v akci. V Německu vyšlo kilo paprik v přepočtu na 85 korun.

[chooze:article;value:520710]

​Maso bylo v Německu levnější než v Česku. Šest set gramů kuřecích prsních řízků tam stálo přibližně 120 korun. V českém hypermarketu sice kuřecí stálo stejně, v jednom balení ale bylo půl kila řízků. Bezkonkurenčně nejnižší cena byla v Polsku. Čtyři sta gramů v přepočtu za 55 korun.

Také ceny vajec v Polsku ve srovnání s Českem a Německem byly bezkonkurenčně nejnižší. Deset kusů vajec v hypermarketu v Ostravě stálo 75 korun. Srovnatelné množství vajec stálo v Polsku 35 korun. V Německu vyšlo deset vajíček na 55 korun.

​Ceny chleba v Česku poráží jak Německo, tak Polsko. Kilo stojí 40 korun. U sousedů je to i o deset korun více. Za nákup deseti základních potravin, které Češi kupují téměř při každé návštěvě obchodu, štáb TV Nova v Česku zaplatil 451 korun. V Německu v přepočtu o 25 korun více. V Polsku se dá za stejný nákup ušetřit stovku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.