Kosti v Kutné Hoře jsou v péči opravářů. Práci sledují i návštěvníci

První z pyramid začali restaurátoři rozebírat v roce 2018 kvůli statice kostela. Pilíře totiž nesou dvě z věží kostela. V poslední době se i kvůli tomu křehké artefakty čím dál více nakláněly. Restaurátoři proto teď mají před sebou hodně práce, jednu pyramidu tvoří přibližně 60 tisíc kostí, které dohromady váží okolo 15 tun.

"Veškeré kosti jsou deportovány do našeho externího depozitáře, kde se čistí, konzervují a následně schnou a čekají na návrat do kostnice," popsala opravy ředitelka organizační složky Římskokatolické farnosti Radka Krejčí. 

[chooze:article;value:516217]

​První rozebranou pyramidu už se podařilo téměř celou opět vrátit na původní místo, restaurátoři si ale nevědí rady se složením jejího čtvrtého patra. Proto se raději pustili do druhé pyramidy, aby přišli na správný postup. "Chceme nejdřív nějaké odpovědi na otázky, které vznikly u té severozápadní. Zatím jsme ty odpovědi nenašli," podotkla Krejčí. 

Po dobu prací je kostnice běžně přístupná veřejnosti, a lidé si tak můžou osobně prohlédnout práci restaurátorů. Ti na místě pracují téměř každý den a momentálně mají před sebou takzvané konzervování, což je podle nich nejnáročnější část oprav. Kosti se opláchnou vodou, namočí se do vápenného mléka a následně se usuší. Podle odhadu by druhá pyramida měla být zpátky na svém místě do dvou let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.