Kolem Moskvy se objevují speciální věže. Jednu postavili i u Putinova sídla

Necelých deset kilometrů od luxusní rezidence, kde sídlí Vladimir Putin, se objevila robustní ocelová rampa, na které jsou protivzdušné systémy typu Pancir S-1. Na základě záběrů ruské státní televize Rossija1 a satelitních snímků je právě tam dokázal lokalizovat novinář stanice Svobodná Evropa Mark Krutov. "Je to necelých deset kilometrů od Putinova sídla, takže není divu, že si právě tuhle rampu vybrala televize pro propagandistickou reportáž," napsal po odhalení přesné polohy zbraně. 

Ocelové rampy se mají nacházet u obce Zarečje, kde je rozsáhlé prezidentovo panské sídlo. Právě tam hostil ruský vládce v minulosti i mnohé světové státníky. Na stále větší opevnění jeho tajemné rezidence dříve upozornila i skupina vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. 

Přestože podle novináře byla ochrana okolo sídla velmi silná, až teď se podle něj na místě objevily i rampy a věže s obrannými systémy, informuje německá televize n-tv. Doplňuje, že silnější opevnění Moskvy souvisí i s pravidelnými nálety ukrajinských dronů na hlavní město. Systém protiletadlové obrany i kvůli tomu umístily ruské úřady na střechy svých budov už letos v lednu. 

Systém typu Pancir S-1 je ruský samohybný protiletadlový systém "země-vzduch", krátkého a středního dosahu. Tamní armáda ho používá od roku 2012. Je namontovaný na nákladním vozidle a nejčastěji ho používají při ochraně veřejných institucí a letišť. 

[chooze:article;value:520615]

Umístění protivzdušné obrany na vyvýšených místech a kovových věžích je podle vojenského analytika H. I. Suttona běžné už od 2. světové války. Podobné konstrukce stavěli nacisté v Berlíně, Hamburgu nebo Vídni, připomněl na sociální síti X. Obyvatele tehdy měly systémy chránit před blížícími se bombardéry. Zvýšená poloha podle něj měla poskytovat "čisté palebné pole". 

Rusové znovu sestřelovali nad Moskvou drony. Letiště přerušila provoz (08/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.