Klimatické změny zhorší situaci lidem s některými nemocemi, varují vědci

Počasí na planetě Zemi se v posledních letech prokazatelně mění. Extrémní teploty, náhlé změny počasí, nárůst pylu a dalších alergenů, stejně jako lesní požáry, prašné bouře a doprava založená na fosilních palivech, zhoršují kvalitu vzduchu, který všichni dýcháme.

Silný dopad to má především na osoby s plicními chorobami, jako jsou například astmatici. Vědci varují, že kvalita života může být u těchto lidí vážně narušena. S každým dalším zlomkem stupně oteplení se navíc situace zhoršuje, upozornil web MedicalXpress.

Klimatické změny totiž zvyšují teploty, což tlačí nahoru vzduchem přenášené alergeny, kterých se v teplejším počasí produkuje více. Měnící se klima také podle studie publikované v European Respiratory Journal podporuje častější extrémní jevy počasí, jako jsou vlny veder, sucha a lesní požáry, což vede k extrémnímu znečištění ovzduší a prašným bouřím. Mezi další následky patří i silné deště a záplavy, což zase způsobuje vyšší vlhkost a plísně v domácnostech. 

"Jsme těmito zjištěními velmi znepokojeni, protože jsme letos svědky bezprecedentního počtu extrémních událostí souvisejících se změnou klimatu," řekla profesorka Zorana Jovanovic Andersenová z Kodaňské univerzity.

[chooze:article;value:520497]

​"Změna klimatu ovlivňuje zdraví každého, ale k nejzranitelnějším patří pacienti s dýchacími obtížemi. Tito lidé již mají dýchací potíže a jsou tak daleko citlivější na naše měnící se klima. Jejich příznaky se zhorší a pro některé to bude fatální," varuje profesorka.

"Rozsah a četnost extrémních jevů počasí v roce 2023 je mimo naši představivost. Od lesních požárů v Kanadě a rekordního znečištění ovzduší v New Yorku a ve zbytku jihovýchodní Kanady a severozápadu USA na začátku května až po ničivé požáry na Havaji v srpnu, několik vln veder v Evropě, ničivé požáry v Řecku, na Tenerife, záplavy v severní Itálii, sucho ve Španělsku, větrné a deštivé bouře v Chorvatsku a ve Slovinsku, a to zmiňuji jen některé události," vyjmenovala Andersenová, co vše už naše planeta za letošní rok zažila. 

Vědci proto tlačí na politiky, aby změnili nastavená pravidla. "Současné limity jsou zastaralé a nedokážou chránit zdraví občanů Evropské unie. Nové ambiciózní normy kvality ovzduší by zajistily čistší vzduch a lepší zdraví pro všechny Evropany a také by pomohly zmírnit krize spojené se změnou klimatu. Vyzýváme Evropský parlament, aby neprodleně přijal a prosadil bezpečnější limity," uvedla profesorka. Evropská respirační společnost již vyvinula vlastní politiku udržitelnosti, včetně iniciativ na snížení emisí skleníkových plynů.

Letošní léto bylo extrémní teplo. Podívejte se, co nás čeká příští rok:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.