Pravý důvod, proč musel Prigožin zemřít? Na Putina si měl vést složku

Ruský vládce Vladimir Putin cítil ohrožení od Prigožina ještě dávno předtím, než proti němu na konci června s wagnerovci zahájil neúspěšné povstání a vyrazil směrem na Kreml, tvrdí ruský investigativní novinář Vladimir Osečkin. "Pro Putina byl Prigožin opravdu problémem," řekl v rozhovoru pro televizi Channel 24. Šéf projektu gulagu.net zmínil, že jeho smrt po pádu letadla souvisí i s tím, že si na Putina několik let vedl složku s kompromitujícími materiály. 

Dokumenty, které si schovával, měly usvědčovat ruského prezidenta z přímé zodpovědnosti za válečné zločiny a odhalit i pravou příčinu rozpoutání války na Ukrajině. "Můžu s jistotou říct, že Prigožin poslouchal osm a půl roku od Putina přímé rozkazy pro Wagnerovu skupinu, aby spolu s ním vytvořil nelegální žoldnéřskou armádu," říká podle týdeníku Wprost aktivista a bojovník za lidská práva v Rusku. 

[chooze:article;value:520126]

​Prigožin, jehož soukromá armáda pro Putina bojovala na Ukrajině, ale i v afrických zemích, měl podle něj dokonce v plánu první část své rozsáhlé složky co nejdřív zveřejnit. Na konci srpna ale v Moskvě nasedl do letadla, které už do Petrohradu nedoletělo. Pravý důvod toho, proč loni v únoru padlo rozhodnutí zaútočit na Ukrajinu, podle Osečkina mohlo otřást vnitropolitickými vztahy v Rusku, píše web Polsat News

Dokumenty dle něj přímo vypovídají o tom, že oficiální důvody války byly pro Putina jenom lacinou záminkou. "Přímo říká, že válku si naplánovali jistí oligarchové a generálové s jediným motivem: Obsadit Ukrajinu pro osobní obohacení mocných v Rusku. Vůbec ne proto, že tam údajně jsou nějací nacisté," říká ruský novinář. 

[chooze:article;value:520295]

Vydírání Putina válečným soudem 

Druhá část materiálů, kterou má mít ruský novinář k dispozici, se má týkat aktivit ruských tajných služeb a wagnerovců mezi lety 2014 a 2015 na Ukrajině po tom, co Rusko anektovalo poloostrov Krym. "Složka obsahuje detaily a důkazy o válečných zločinech, provedených sabotážích a teroristických útocích," dodal. 

O tom, že má výbušné materiály šéf soukromé armády k dispozici, měl Putin moc dobře vědět, a i kvůli tomu měl mít šéf wagnerovců v Kremlu tak dlouho privilegované postavení. Svým archivem totiž ruského vládce vydíral při upevňování svých mocenských pozic. 

"Putina vydíral tím, že bude svědčit před soudy. On mu za to zaručil imunitu, zachování majetku v Rusku," popsal aktivista situaci po neúspěšném Prigožinově povstání na konci června, kdy se jeho armáda po dohodě s prezidentem Alexandrem Lukašenkem stáhla do Běloruska. "Tajná služba ale pro Putina dělala všechno pro to, aby špínu, kterou Prigožin nasbíral, zneškodnila alespoň v Rusku. Když to vyřešila, učinila konečné rozhodnutí o jeho likvidaci," vysvětlil Osečkin okolnosti smrti šéfa wagnerovců. 

Prigožina zabil Putin, mají jasno světoví politici. Spekuluje se o sestřelení (08/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.