Do devátých tříd nastupuje silný ročník. Střední školy dál řeší nedostatek míst

Nápor na střední školy je rok od roku větší a přestože do přijímacích zkoušek na střední školy zbývá ještě mnoho měsíců, kraje a jednotlivé školy se už situací zabývají. První školní den usedlo do lavic středních škol téměř půl milionu studentů, z toho víc než pětina je prváků. Některým krajům, které střední školy zřizují, ale nestačí kapacity. 

"Budeme podporovat posílení těch oborů, o které je mezi studenty a rodiči největší zájem. Jedná se například o gymnaziální třídy nebo třídy typu lyceí," sdělila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Praha a Středočeský kraj jsou nejvytíženějšími oblastmi, proto se tady počítá s otevřením dalších tříd. "V Praze-východ a Praze-západ budeme posilovat i gymnaziální vzdělávání, budeme přistavovat a rozšiřovat gymnázium v Říčanech, gymnázium v Hostivici, gymnázium v Berouně, připravujeme stavbu úplně nového gymnázia v Černošicích a připravujeme také stavbu gymnázia v Jesenici," shrnula středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

[chooze:article;value:520721]

Ministerstvo školství chce také už v tomto školním roce zavést novinku, aby uchazeči o studium na středních školách mohli místo dvou papírových přihlášek podávat tři elektronicky. Nově by se také při přijímačkách měly přestat zohledňovat dosavadní studijní výsledky na základní škole. Budoucí středoškoláci by si taky mohli určit pořadí vybraných oborů podle zájmu. V Česku je podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu 4261 základních a téměř 1300 středních škol. 

Jeden z nejsilnějších ročníků nastupuje. Do školy míří téměř 120 tisíc prvňáčků (09/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.