Na sirotčí důchod čeká už osm měsíců. Jde o zvlášť složitý případ, hájí se úřad

Muž z Děčínska na vyplacení důchodu pro 17letého syna z předchozího manželství čeká už osm měsíců. "Syn jde do třetího ročníku na učilišti. Je ve věku, kdy si potřebuje zajistit i další věci do školy, a teď těch prostředků moc není," posteskl si webu TN.cz řidič nákladního auta Vlastimil D. Podle svých slov má nyní syna z prvního manželství v péči vedle svých dalších dvou malých dětí. 

Protože důchod dlouho nezačínal chodit, obrátil se na příslušné úřady. Několikrát mu ale úředníci zopakovali, že se případ řeší a musí počkat. Přestože mu na konci července pro jeho syna přišlo oficiální vyměření důchodu, peníze pořád nedorazily. 

[chooze:article;value:519153]

"Jedné úřednice jsem se ptal, proč nám nevyplatí aspoň zálohu, když ví, jak velká je částka, kterou budou muset doplácet. Odpověděla mi, že by se to jen zkomplikovalo, že to je už zpracované a mám to vydržet pár dní. Už je další měsíc a pořád nic," dodal. Peníze za předchozí měsíce by mu měl stát vyplatit jednorázově, později pak bude student dostávat měsíční vyměřenou částku. 

Redakce TN.cz oslovila prostřednictvím callcentra Českou správu sociálního zabezpečení s dotazem, proč se v tomto případě výplata sirotčího důchodu prodlužuje. Podle úředníků je však dlouhé čekání letos častější kvůli zahlcení úřadů a v případě přezkoumávání se případy oddalují. 

[chooze:article;value:519263]

Zákonných 90 dní, během kterých by měla být žádost vyřízena, tak prý v mimořádných případech trvá déle. "V poslední době se nám nedařilo zákonnou lhůtu dodržovat, teď už to ale začíná být v pořádku. Řešily se červnové valorizace, důchody od prosince, tím se všechno opozdilo," řekla jedna z oslovených úřednic. 

Podle dalších zástupců ČSSZ má ale v případě zahlcení úřadů naopak vyplacení sirotčího důchodu vždy prioritu. "Sirotčí důchody vyřizujeme přednostně, a pokud jsou doloženy všechny potřebné doklady, je o důchodu rozhodnuto v zákonné lhůtě. Zde je třeba uvést, že délka doby řízení, čili oněch 90 dní, se prodlužuje o doby, po které probíhá došetřování potřebných skutečností," reagovala mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová. 

Výjimečně složitý případ, míní úřad 

Tento konkrétní případ je totiž podle úředníků ojedinělý proto, že podle nich v průběhu žádosti se změnil opatrovník a pravděpodobně i ustanovení takzvaného zvláštního příjemce dávky. Toho by měl stanovit příslušný městský úřad. Přiznání peněz navíc musely kvůli soudnímu rozhodování a změně opatrovnictví řešit dvě krajské správy. "Pokud je délka při vyřizování důchodu delší, jedná se vždy o komplikovanější případy," uvedla Drmolová. 

Zvlášť dlouhé čekání ale zarazilo i odborníky, podle kterých jde v případě důchodu o mimořádně dlouhou dobu. "Takto dlouhé zpoždění je dle mých zkušeností spíše výjimečné. Úřady práce jsou určitě zahlceny, ale žádné zahlcení nemůže odůvodnit takto dlouhé zpoždění, navíc v poměrně dost citlivém případu," sdělil TN.cz analytik organizace Člověk v tísni Daniel Hůle.  

Kanoista reprezentoval Československo na olympiádě. Kvůli tomu pobírá nižší důchod (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.