Ukrajincům se daří, hlásí Bílý dům. Kyjev už štvou dotěrné dotazy spojenců

Ukrajinci se snaží na jihu země odříznout ruské spojení s Krymem. Podle Kirbyho sami přiznali, že prolomit první linii okupantů se nedařilo tak rychle, jak doufali. Nyní se jim ale vede znatelně lépe, upozornila BBC.

"Dosáhli úspěchů proti druhé linii ruské obrany," prohlásil mluvčí ve čtvrtek. Obránci napadené země se tak přibližují ke strategicky důležitému Tokmaku v Záporožské oblasti.

Zkritizoval také lidi, kteří si stěžují na rychlost ukrajinské protiofenzivy. "Žádný objektivní pozorovatel nemůže říct, a to i kdyby nebral v potaz posledních 72 hodin, že neudělali pokroky," řekl.

[chooze:article;value:517402]

Podobná kritika vadí také ukrajinským vládním představitelům. Dotěrné dotazy na to, kdy už zvítězí, je začínají štvát, uvedla agentura AFP.

"Všichni jsou teď experti na to, jak bychom měli bojovat. Rádi bychom vám připomněli, že nikdo nerozumí válce lépe než my," napsalo ministerstvo obrany na sociální síti X. "Potřebujeme munici, ne rady," doplnilo.

Ačkoli kritika spojenců není hlasitá, dokázala už rozohnit i ministra zahraničí Dmytra Kulebu. "Navrhuji všem, kteří nás kritizují, aby sklapli. Přijďte na Ukrajinu a zkuste sami osvobodit jen centimetr čtvereční území," vyzval na setkání evropských ministrů. "Kritizovat protiofenzivu jako pomalou je plivnutím do tváře ukrajinským vojákům, kteří obětují své životy," myslí si.

Stratég Petráš: Rozhodující fáze ukrajinské protiofenzivy se zřejmě blíží (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.