Češi mají doma rekordní počet zbraní. Někdy není potřeba ani průkaz

Jen za první polovinu letošního roku si lidé pořídili více pistolí a pušek než za celý loňský rok. "Ten nárůst prodeje zbraní je plynulý. Hodně se nakupují zbraně na sebeobranu, na sportovní střelbu a na lov," řekl prodejce Milan Mařík.

O zbraně a zbrojní průkazy se začaly zajímat více i ženy. Ty stabilně tvořily zhruba 10 procent žadatelek o zbrojní průkazy, letos jich je mezi žadateli hned čtvrtina. Pořízení zbrojního průkazu vyjde na několik tisíc korun, běžná zbraň k sebeobraně pak zhruba na 10 až 30 tisíc.

[chooze:article;value:517786]

"Pokud má člověk zbraní víc než dvě, musí je mít uložené v trezorové skříni, která musí splňovat parametry ze zákona. Taky musí být trezor pevně přidělaný k budově, tedy ke zdi nebo k podlaze," pokračoval Mařík.

Podle ministerstva vnitra více legálně držených zbraní mezi lidmi nepředstavuje riziko. Jejich držitelé jsou pravidelně prověřováni na bezúhonnost, spolehlivost a zdravotní stav.

Zbraň lze ale získat i bez zbrojního průkazu. "To jsou zbraně kategorie D a kategorie C1, perkusní zbraně, plynovky a vzduchovky," vysvětlil Mařík.

[chooze:article;value:489621]

Za první polovinu letošního roku těchto zbraní ministerstvo vnitra eviduje téměř 12 500. Za šest měsíců je to o tři a půl tisíce víc než za celý loňský rok, a to i po novele zákona, která nařizuje jejich registraci na policii do deseti pracovních dnů od koupě.

"Flobertky si kupují lidi, kterým se líbí, že je to vlastně ostrá zbraň. Jsou tam malé náboje, takže můžou vlastně střílet, není to vzduchovka," vysvětlil Mařík.

Lidé také začínají do zbraní investovat. "Třeba do revolveru Smith & Wesson, modelu 29. Je to model, který se vyrábí poměrně dlouho, v ráži .44 Magnum. Ve filmu Dirty Harry ho měl Clint Eastwood," uzavřel prodejce zbraní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.