Čechům se vyplatí nakupovat v cizině. Levněji je v Polsku i Německu

Přestože ceny potravin kvůli inflaci v Polsku rostou, pořád se ještě Čechům vyplatí tam zajet na nákup. Kromě toho, že polská ekonomika je mnohem větší a zemědělci berou štědřejší dotace, velkou roli hraje i nulová daň z přidané hodnoty na potraviny.

Polská vláda schválila její prodloužení do konce roku. A právě nižší ceny potravin než u nás jsou hlavním magnetem pro tisíce Čechů. Za jeden přeshraniční nákup podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků utratí v průměru přes 2 800 korun.

"Tím, že lidé nakupují v Polsku, snižují domácí poptávku, což pomáhá krotit inflaci. Na druhou stranu, odvede se méně peněz do státního rozpočtu," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:519551]

Kromě potravin dobývá Česko také polský nábytek. Ten nejběžnější se dá pořídit i za polovinu ceny. Kvůli navrácení spotřební daně u nafty na původní úroveň Češi opět začali jezdit tankovat do Polska. Benzín nebo nafta tam vyjdou přibližně o tři koruny levněji na litr.

Přibližně 20 kilometrů od Opavy stojí v Polsku litr naturalu v přepočtu 37 korun a diesel je za 35 korun.

Radost z cen v Polsku mají i kuřáci. "Kupuju cigarety jednou za měsíc a ty ceny jsou o polovinu levnější. Pro ty u nás v rodině, kdo kouří, tak prostě minimálně karton jim vezmu," říkají.

[chooze:article;value:517728]

V Polsku stojí krabička cigaret přibližně o 50 korun méně než v Česku. Každá desátá cigareta vykouřená v Česku je právě z Polska. To dělá vrásky na čele především majitelům trafik v pohraničí. Například na severu Moravy a Slezska meziročně přišli o třetinu zákazníků.

Za nákupy jezdí Češi s oblibou také do Německa. Kromě potravin a oblečení tam nakupují drogerii. Nejvíce prášky na praní, ale také šampony nebo sprchové gely.

Za nákupy potravin nebo drogerie lidé ale nemusí jezdit osobně do Polska nebo Německa. Zboží si mohou objednat i z tamních internetových obchodů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.