Ukrajina vyvinula zbraň dlouhého doletu. Podle Zelenského zasáhla cíl na 700 kilometrů

Podle deníku Kyiv Independent oznámil bez dalších podrobností vývoj nové zbraně Zelenskyj na svém telegramovém kanálu s tím, že byla vyrobena ukrajinským ministerstvem strategického průmyslu. Kyjevští představitelé se obvykle k útokům na ruském území nehlásí ani odpovědnost nepopírají, i když se na ně někdy nepřímo odvolávají. Zelenského poznámka tak byla nejjasnějším náznakem, že za úderem stála Ukrajina.

Den předtím Rusko informovalo o masivní vlně útoků dronů na své západní regiony. Podle ukrajinské armády byla při útoku na letiště poblíž ruských hranic s Estonskem a Lotyšskem zničena čtyři vojenská dopravní letadla Iljušin Il-76 umístěná v Pskově, který leží 700 kilometrů od ukrajinských hranic. Útok si podle informací agentury AP vynutil uzavření pskovského letiště, které však bylo podle ruských dopravních představitelů ve čtvrtek znovu otevřeno.

[chooze:article;value:520056]

Minulý týden Ukrajina zveřejnila další informace o vývoji vlastních zbraní týkající se konkrétně výroby námořních bezpilotních dronů. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov minulý čtvrtek prohlásil, že země je nyní schopna tyto drony vyrábět v masovém měřítku.

Kolik námořních dronů Ukrajina nasazuje nebo má k dispozici, sice neupřesnil, ale podle jeho slov nejde o žádnou pokoutnou výrobu několika málo kusů někde v garáži, jedná se doslova o masovou výrobu. Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) minulý pátek prohlásila, že při útoku na Krymský most 17. července použila nový experimentální námořní dron přezdívaný "Mořské dítě".

"Mořské hladinové drony jsou unikátním vynálezem SBU," řekl CNN její šéf Vasyl Maliuk a dodal, že žádné jiné soukromé společnosti se na jejich vývoji nepodílejí.

https://twitter.com/AP/status/1697334811570905178

Během 18 měsíců trvající války bylo terčem útoku celkem šest ruských regionů. Ruská tisková agentura Interfax mezitím informovala, že bezpečnostní služby ve středu zabily dvě osoby a zadržely pět členů ukrajinské sabotážní skupiny v Brjanské pohraniční oblasti.

Útoky ukrajinských bezpilotních letounů hluboko v týlu nepřítele a přeshraniční sabotážní mise jsou součástí snahy Kyjeva vyvinout na Kreml domácí tlak, a to jak vojenský, tak politický. Cílem Ukrajiny je "podlomit morálku Ruska a zvýšit tlak na jeho velitele", uvedl ve svém hodnocení think tank Mezinárodní institut strategických studií.

Prezident Zelenskyj se zlobí. Ukrajinci ve velkém shání modré knížky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.