Útoky hackerů jsou stále častější. Jedna chyba a jdete ke dnu, varuje expert

Obětí hackerů se ve středu a čtvrtek staly i české banky, kdy hackeři mnohým lidem zamezili přístup do on-line služeb. "Šlo o DDoS útok. Ten je jedním z typů kybernetických napadení, která mají za cíl odstavit funkci nějaké internetové služby, kterou daná instituce poskytuje. Hackeři vlastně zahltí systém velkým množstvím dotazů a ten už nevydrží a přestane fungovat," vysvětlil národní ředitel Microsoftu Dalibor Kačmář.

Za poslední dobu rapidně vzrostlo množství takových útoků ve světě i u nás, a to i kvůli válce na Ukrajině. "Cílem bohužel nejsou jenom instituce a subjekty nacházející se na Ukrajině, ale i v zemích, které jí za této situace pomáhají," upřesnil technologický ředitel. Motivace hackerů jsou prý různé. Někteří se mohou snažit o ekonomický profit, jiní mají politický kontext.

[chooze:article;value:520235]

Proti útokům hackerů se však lze bránit. "Musíte zejména chránit vaši digitální identitu, protože když vám ji někdo ukradne, tak se to špatně zjišťuje. Může to působit jako její legální využívání vámi. Čím víc toho můžete udělat digitálně, tak tím více jste zranitelní," ozřejmil Kačmář.

Podle něj je nutné vždy předpokládat, že můžu být napaden, a proto se neustále snažit obranu zdokonalovat. "Je zásadní ucpat všechny díry, protože ačkoliv existuje ve vaší ochraně jen jedna, tak loď jde stejně ke dnu. Lidé si někdy myslí, že stačí mít antivirus a vše je v pořádku, což není samozřejmě pravda," řekl ředitel Microsoftu. 

[chooze:article;value:517594]

Uživatelé technologií by měli dodržovat takzvané Daliborovo desatero pro kybernetickou bezpečnost. Zásadním pravidlem je několikafázové přihlášení k účtům. "Je nutné zařídit si více faktorové užívání, například použít k přihlašování i některou biometrickou informaci, ideálně aplikovatelnou na jiném zařízení, než na kterém pracujeme," dodal Kačmář.

Pro hackery je v danou chvíli složitější se do účtů nabourat. "Když vám ukradnou mobil nebo heslo, tak vám stěží ukradnou obličej nebo otisk prstu. Ukrást úplně všechno je daleko složitější, pokud je to tedy vůbec možné," uzavřel expert.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.