Třetí zuby místo protézy. Vědci pracují na převratném léku

Žijí ve vodě a jedinou kapku krve cítí i na kilometr a půl. My na tom s čichem nejsme příliš dobře, a navíc žijeme na souši, přesto prý máme se žraloky jedno společné.

Studie přišly na to, že lidské zuby jsou stejně tvrdé jako ty žraločí. Ty mají ale navíc neomezenou schopnost regenerace a během života se žralokům v tlamě vystřídá až padesát tisíc plakoidních šupin, tedy prakticky zubů. A právě to zaujalo řadu vědců po celém světě, mezi nimi i japonského zubaře. Ten je dokonce už tak daleko, že vyvinul lék, který by měl u lidí nastartovat růst třetí sady zubů.

[chooze:article;value:500771]

​"Pracoval jsem na tom od doby, kdy jsem byl postgraduálním studentem. Byl jsem si jistý, že to zvládnu," říká Kacu Takahaši, vedoucí výzkumník z Kitano Hospital v Ósace.

Takahaši už lék otestoval na myších a těm skutečně nové zuby narostly. Pokud to bude fungovat i u lidí, kompletně nám to změní život.

"U člověka existuje takzvaná lišta. Teoreticky by z ní mohly vyrůst třetí zuby. Zabývá se tím zajímavý výzkum," uvádí Roman Šmucler, zubař a prezident České stomatologické komory.

[chooze:article;value:487665]

"Problém je, jak takovou věc do budoucna financovat, protože když lidé dodržují dentální hygienu, tak nám umírají se všemi zuby – čili pro to nejsou zákazníci a ti lidé, co o zuby přicházejí tím, že se o to nestarají, tak je veliké riziko, že o ty zuby zase rychle přijdou," dodává Šmucler.

Mít vlastní zuby je podle praktického lékaře Vojtěcha Muchy důležité, protože se nezřídka setkáváme s tím, že třeba pacienti v senilním věku, kteří nemají zuby nebo vlastní špatnou protézu, se dostávají do stavu takzvané malnutrice. "To znamená, že jenom kvůli tomu, že nemají zuby, se jejich výživa zhoršuje, což potom vede k dalším chorobám," vysvětluje Mucha.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.