Žádné tornádo! Meteorologové označili jev, který zničil slovenské koupaliště

[chooze:gallery;value:33046]

​Silná bouře, která se v pondělí prohnala Slovenskem, způsobila největší škody na termálním koupališti Podhájska u Nových Zámků. Koupaliště hojně vyhledávají i čeští turisté. Extrémní vítr tam vytrhal několik stromů, převrátil stánky a několik aut, včetně karavanu, kde byla mladá česká rodina. Do zbytku obce se však tak silná vichřice nedostala.

Podle intenzity bouřky na jednom místě nejdříve meteorologové uvedli, že se na místě objevilo tornádo. Ve středu ale museli popis opravit. Upřesnění toho, co neštěstí způsobilo, meteorologům umožnila až obhlídka škod v úterý. "Z naší analýzy vyplývá, že charakter škod, jejich prostorová distribuce a trvání události odpovídají jevu zvanému downburst," řekl podle televize Markíza meteorolog Miroslav Šinger.

[chooze:article;value:517179]

Tento výjimečný úkaz vzniká ze silného proudu bouřky. Odborníci doplnili, že na místě dosahovaly nárazy věru až 150 kilometrů za hodinu. Podle Šingera ze SHMÚ trvá posouzení podobně extrémních událostí několik dnů, tornádo však po prvních výzkumech mohou zcela vyloučit. 

"Vlivem cirkulace vzduchu v okolí tornáda dochází k velmi specifickým škodám, které jsou odlišné od těch, které odborníci z SHMÚ zaznamenali," uvedl slovenský úřad s tím, že je vždy vhodné až zpětně počkat na výsledky expertízy. Kvůli odklízení rozsáhlých škod je oblíbené koupaliště až do odvolání zavřené

Živel zničil koupaliště Podhájska, škody jsou obrovské: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.