Zimní dovolené v ohrožení. Tisícům lyžařských středisek hrozí konec

Milovníci zimy už počítají dny do začátku sezóny a těší se hlavně na každoroční lyžovačku. Ideální scénář je mít ráno krásný manšestr, odpoledne opalování a ukončení dne ideálně s teplým nápojem. Tomu ale podle expertů může hrozit konec.

Podle nové vědecké studie bude více než polovina evropských lyžařských středisek čelit v blízké budoucnosti vážným problémům. Kvůli změně klimatu bude v zimě nedostatek sněhu a výroba toho umělého prý ničemu nepomůže. Spíše situaci může momentálně zhoršit.

[chooze:article;value:441697]

"Všechna střediska se budou potýkat s komplikacemi. Jádrem problému je hlavně skleníkový efekt. Ten vytvářejí i lyžařská střediska například výrobou umělého sněhu nebo provozem lanovek," poznamenal výzkumník meteorologické agentury Météo-France a francouzského Národního centra pro vědecký výzkum Samuel Morin.

Podle vědců by střediska měla změnit způsob provozu areálů. Řada přístrojů, které používají jak k výrobě sněhu, tak například i k jeho úpravě nebo odstranění, vytváří plyny, které přispívají k ohřívání planety.

"Pokud chceme v odvětví cestovního ruchu omezit rozsah důsledků, musíme začít snižovat emise skleníkových plynů," upozornil Morin. 

[chooze:article;value:517870]

Studie ale také uvádí, že nejvíce by pomohlo, kdyby lidé přestali za lyžováním jezdit velké vzdálenosti. Výpary z aut a letadel jsou prý problémem číslo jedna. Dokonce i někteří profesionální lyžaři už dříve naléhali na sportovní organizace, aby změnily harmonogramy závodů a sportovci nemuseli během sezóny létat několikrát například přes celý Atlantik.

Už poslední roky je na horách výrazně méně sněhu. Situace ale začne být prý vážná, pokud se průměrná globální teplota zvýší ještě o dva stupně Celsia. V případě, že by teploty vyšplhaly až o čtyři stupně, budou prý zasažena veškerá lyžařská střediska.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.