Němci mají důkazy, že Nord Stream zlikvidovali Ukrajinci. Oficiálně to ale říct nechtějí

Poslední rok vyšetřovatelé z několika zemí zjišťují, kdo za výbuchy plynovodů stojí. Vyšetřování je přísně utajené a na veřejnost se na příkaz německé vlády nic nedostává. Novináři z magazínu Der Spiegel a stanice ZDF ale dokázali zjistit bližší podrobnosti.

Informace za posledních šest měsíců museli získávat v několika zemích, včetně Česka. Pachatelé se měli vydat minulý rok z Warnemünde v severním Německu na lodi Andromeda k plynovodům a zlikvidovat je.

Loď si pachatelé podle vyšetřování pronajali skrze varšavskou cestovní agenturu, která nemá webové stránky, telefonní číslo, kanceláře ani zaměstnance. Šéfkou agentury je Natalija A. z Kyjeva. Když jí reportéři zavolali, okamžitě po představení telefon položila. Následně novináři volal muž, který tvrdil, že je policista, a vyhrožoval, že zažaluje reportéra kvůli údajnému stalkingu.

[chooze:article;value:493735]

Sabotéři se zároveň prokázali rumunským pasem 60letého muže, kterému měsíc před útokem vypršela platnost. K tomu podle novinářů přidali fotografie ukrajinského vojáka Valerije K. z Dnipra. Podle DNA testů ale tento muž na lodi nebyl.

Podle Spiegelu a ZDF mají vyšetřovatelé tlustý spis, ve kterém důkazy ukazují na to, že za vším stojí ukrajinské komando. Možné ale stále je, že šlo o ruskou operaci, kterou provedli tak, aby z ní bylo možné obvinit Kyjev.

Sabotéři pravděpodobně nebyli obyčejní Ukrajinci, kteří jednali na vlastní pěst. Kyjevské vedení ale dost možná o útoku šestice neinformovala. "Dokonce bych řekl, že zpravodajští a bezpečnostní experti si myslí, že je vysoce nepravděpodobné, že by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o akci věděl," řekl stanici DW jeden z novinářů Wolf Wiedmann-Schmidt.

[chooze:article;value:519765]

O tom, že by za útoky mohla stát proukrajinská skupina, informoval už v březnu i deník The New York Times. Sdělily mu to zdroje z amerických zpravodajských služeb.

Německá vláda se k zjištění nevyjádřila. "Doufám, že státní zástupce najde dostatek důkazů, aby pachatele obvinil," sdělila Spiegelu ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Německo podle novinářů nemůže vést vyšetřování na Ukrajině, protože by zemi muselo sdělil, co zjistilo. Podle reportérů totiž Berlín Kyjevu nedůvěřuje. 

Pokud by se stoprocentně prokázalo, že za útokem stojí Ukrajinci, mohlo by to výrazně ovlivnit vztahy mezi zeměmi.

Při ruských útocích zemřeli nejméně dva lidé. Ukrajinci osvobozují jih země (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.