Energetici instalují na dráty ochranné prvky. Mají bránit zbytečným úmrtím ptáků

U jihomoravských Velkých Pavlovic vzniká nový systém pro ochranu ptactva. Pracovníci energetické společnosti z izolované plošiny a ve speciálních oblecích na dráty, ve kterých napětí dosahuje až 22 tisíc voltů, instalují unikátní signální prvky.

"Ty prvky zvyšují viditelnost drátů pro ptáky a tím jako prevence nárazu chrání hlavně velké druhy ptáků," vysvětlil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Opatření jsou rozhodně namístě. Každoročně u nás na úrazy elektrickým proudem uhynou desítky tisíc ptáků. Především dravců, kteří z výšky v okolí sloupů a drátů elektrického vedení často loví svoji kořist. "Ročně kvůli vedení zahyne asi 40 tisíc ptáků," odhaduje Vermouzek.

[chooze:article;value:504521]

"Opravdu se nám těmito prvky podařilo tu mortalitu ptáků snížit na minimum," pronesl místopředseda představenstva energetické společnosti EGD Pavel Čada.

Důležitý je přitom také výběr lokality. Nejvíce se tak ochranné prvky instalují na sloupech a drátech elektrického vedení, které jsou u vodních ploch a shromaždišť ptáků. "Kdekoliv, kde probíhá obnova, výměna, instalujeme tyto bezpečnostní prvky," řekl pracovník EGD Jan Volek.

Podobné ochranné prvky zkouší energetické společnosti i na Vysočině, konkrétně na Žďársku. Tam před časem energetici poprvé u nás instalovali jiný druh ochranných prvků, umělohmotné spirály, na dráty elektrického vedení u ždárské přehrady Staviště. A funguje to. Od té doby tam úhyn ptáků klesl na desetinu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.