Děsivý moment: Prigožin svou smrt dávno předvídal, čekal i leteckou nehodu

Ruští vyšetřovatelé potvrdili, že mezi oběťmi středečního pádu soukromého letadla v Tverské oblasti severozápadně od Moskvy byl i šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin. Jeho úmrtí prokázala také analýza vzorku DNA. Čtyři měsíce před leteckou nehodou přitom v jednom z videí Prigožin o své možné smrti mluvil.

"Dosáhli jsme bodu varu. Proč mluvím tak upřímně? Protože nemám právo lhát lidem, kteří budou žít v této zemi. Raději mě zabijte a já nebudu lhát," vzkázal ve videu podle portálu Mirror šéf Wagnerovy skupiny. 

[chooze:article;value:519673]

Zmínil dokonce i letadlo padající k zemi. "Musím být upřímný a říct, že Rusko je na pokraji katastrofy. A pokud se tyto šroubky neseřídí, pak se letadlo ve vzduchu rozpadne," dodal Prigožin ve videu. V tu dobu netušil, že nemluví o osudu Ruska, ale o svém vlastním.

O dva měsíce později Prigožin zahájil puč proti Moskvě, který následně zastavil a s wagnerovci se údajně stáhl do Běloruska. Další dva měsíce nato se ocitl na palubě letadla, které se zřítilo na zem. Rusko odmítá tvrzení Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz Kremlu. Oficiální příčinu katastrofy však ještě neoznámilo. 

Prigožin by podle některých ruských médií mohl být pohřben v Petrohradě na Serafimovském hřbitově. Ten začali střežit policisté. Přesné místo ani datum pohřbu ale dosud oficiálně zveřejněno nebylo.   

Prigožinovo letadlo mohla zničit výbušnina na palubě, tvrdí tajná služba (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.