Ostravská zoo slaví. Narodilo se ohrožené šimpanzátko

[chooze:gallery;value:33030]

"Mládě (samečka) dne 21. srpna 2023 porodila 16letá samice, která byla do Ostravy dovezena v roce 2019 z dánské Zoo Aalborg," informovala mluvčí zoo Šárka Nováková v tiskové zprávě.

Jelikož se jedná o její první mládě a primáti péči o své potomky nemají vrozenou, od začátku jsou chovatelé napjatí. "Zatím to ale vypadá, že novopečená matka si počíná dobře a že úročí zkušenosti, které získala pozorováním jiných samic při odchovu mláďat," oznámila Nováková.

Otcem je nejspíš samec, kterého zoo získala v roce 2018 z italského Safariparku Ravenna.

[chooze:article;value:479574]

Matka si zatím vede dobře a mládě také. "Vzhledem k její rodičovské premiéře jí chtějí chovatelé dopřát klid při odchovu svého prvního potomka. I celá šimpanzí skupina potřebuje čas, aby si na nového člena zvykla, a proto bude Pavilon evoluce po určitou dobu otevřen v omezeném režimu, případně úplně uzavřen," upozornila mluvčí.

Samice s mládětem i ostatními šimpanzi ale tráví spoustu času i ve venkovním výběhu, návštěvníci je tak stále mohou zahlédnout. 

[chooze:article;value:478056]

"Jedná se o vzácné mládě kriticky ohroženého lidoopa. V tomto roce se v rámci Evropského ex situ programu (EEP), který vede ostravská zoo, narodilo ani ne deset mláďat," vysvětlila Nováková.

Nyní má ostravská skupina šimpanzů devět členů. V té jsou dva samci, pět samic a dvě mláďata. Už před třemi lety se totiž v zoo také narodil sameček.

Jak to vypadá na šimpanzím ostrově? Primáti si užívají život v bezpečí rezervace (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.