Nesmí vedle nich vypadat jako děda. Putin si pečlivě vybírá své protikandidáty

V březnu 2024 se v Rusku budou konat prezidentské volby. Už nyní je jejich favoritem současný prezident Vladimir Putin, který bude opět kandidovat. Hlavou státu by se tak mohl stát už popáté.

O Putinovi, který vyhrál všechny prezidentské volby, kterých se účastnil, se mluví často. Ne už tolik o jeho protikandidátech. I když Putin své soupeře má, nikdy nemohli jeho vedoucí pozici ve volbách přímo ohrozit.

[chooze:article;value:519661]

Podle zjištění ruského nezávislého portálu Meduza jsou totiž tito protikandidáti velmi pečlivě vybíráni. Výběr má na starosti prezidentská kancelář, která zajišťuje, že Putin nebude mít skutečného soupeře.

Jedním z kritérií, která musejí zájemci splnit, je podle Meduzy věk nad 50 let. Toto omezení má zabránit případnému mladšímu kandidátovi, aby se zúčastnil voleb, protože pak by vedle něj 70letý Putin vypadal příliš staře. Právě vysoký věk je podle květnového průzkumu veřejného mínění Rusů nejčastější odpovědí na otázku: "Co se vám na Putinovi nelíbí?"

V současnosti očekává prezidentská kancelář, že se voleb kromě Putina zúčastní kandidáti dalších tří politických stran. Komunistickou stranu Ruska, která je po Jednotném Rusku druhou nejsilnější partají v zemi, bude reprezentovat Gennadij Zjuganov. Skončily tak dohady, že by komunisté mohli postavit do boje populárnějšího Pavla Grudinina.

[chooze:article;value:516749]

Zjuganov je pro Kreml velmi užitečný. V prezidentských volbách v roce 2008 získal 17 procent a o čtyři roky později 18 procent hlasů. Jeho volební výsledky jsou proto snadno předvídatelné, což nyní Putin, který chce ve volbách pokořit hranici 80 procent hlasů při 70procentní účasti, velmi potřebuje. Měl by tak rekordně silný mandát.

Dalšími dvěma stranami, které plánují poslat do boje o Kreml svého kandidáta, jsou Liberálně-demokratická strana (LPDR) a strana Noví lidé. Třetí nejsilnější ruská strana Spravedlivé Rusko svého kandidáta nepostaví, místo toho hodlá podpořit Putina.

Liberálně-demokratická strana, která je svému jménu navzdory považována za ultrapravicovou, postaví do boje svého předsedu Leonida Sluckého. Liberálnější Noví lidé mají také schválenou účast svého šéfa Alexeje Nechajeva. Oba tito politici mají ale hned několik nevýhod, v Rusku jsou málo známí a nejsou příliš charismatičtí. Putinovu kandidaturu proto nemají příliš mnoho šancí ohrozit.

Teče Putinovi do bot? Mezi lidmi působí dosti nervózně (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.