Žena zemřela po vytržení zubu. Lékař měl padělaný diplom, sestra byla švadlena

V Đakovici na jihozápadě Kosova policie rozplétá neuvěřitelný případ nelegálně provozované zubní ordinace. Vyšetřování spustila smrt pacientky, která tento týden v úterý zemřela krátce po zákroku přímo před ordinací, píše deník Nezavisne novine. Příčinou smrti měla být nevhodná metoda a následné ošetření po trhání zubu. 

Lékaře, který zákrok provedl, soud uvrhl do vazby. Muž přitom podle dosavadních zjištění zřejmě ani žádným lékařem není. V jeho ordinaci totiž státní orgány našly 18 padělaných osvědčení a diplomů, které informovaly o absolvování střední zdravotnické školy a lékařské fakulty na univerzitě. 

[chooze:article;value:518791]

​Obviněna je i zdravotní sestra, která v ordinaci pracovala. I ona je podezřelá z poskytování zdravotnických služeb bez odborného vzdělání. "Absolvovala totiž krejčovskou školu," uvádí deník. 

Pro případ, kdy někdo provozoval lékařskou činnost nelegálně, nemusíme ale chodit daleko. Na Plzeňsku například takto ordinoval falešný gynekolog. Trestní oznámení na něj ale nikdo nepodal a policie v září roku 2020 případ odložila (více se dozvíte v tomto článku). 

Fatální chyba lékařů na Slovensku. Pacientka zemřela při běžném zákroku (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.