Lidé podceňují pojištění domácností, pak často litují

Po tornádu na Moravě v roce 2021 byla takzvaně podpojištěná řada domácností. Lidé pak brali pojišťovny útokem a ukázalo se, že zareagovali, až když se něco stalo. Stále se ale najdou tací, kteří pojištění opomíjejí.

"Nemovitost mám pojištěnou, ale je pravda, že už to je pěkná řádka let, takže jestli to odpovídá hodnotě baráku, nevím," přiznává například pan Václav.

Že lidí podceňují aktualizaci pojištění, teď ukazují požáry. Objem škod, které způsobily, je v meziročním srovnání vyšší o 13 procent. Loni pojišťovny za každou událost spojenou s ohněm vyplatily v průměru 676 tisíc, o rok dřív to bylo 595 tisíc korun.

[chooze:article;value:519495]

"Hodnota domácností i nemovitostí roste, rostou tedy i způsobené škody. Je proto třeba dbát na správnou výši pojistných částek, aby nedocházelo k tzv. podpojištění, tedy k situaci, kdy pojistná částka není aktualizovaná a neodpovídá tak skutečné hodnotě majetku. Správné pojistné částky však dosahuje jen třetina pojistných smluv," upozorňuje mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlíček.

Právě požáry přitom patří mezi první události, proti kterým se dá pojistit. První pojistky se datují do poloviny 17. století. Podle pojišťoven patří mezi nejčastější pojistné události také vytopení. Vážnější následky má během prázdnin, kdy lidé kvůli dovoleným opouští na čas své domy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.