Českem postupují silné bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

"Přes východ Moravy postupují k severovýchodu velmi silné bouřky doprovázené zejména silnou bleskovou aktivitou, přívalovým deštěm, nárazy větru a kroupami," varovali v sobotu před polednem meteorologové. Pro některé oblasti tam tak platí oranžová výstraha před velmi silnými bouřkami, a to do 13 hodin.

A další bouřkový systém se řítí na Česko. "Během sobotního večera a noci na neděli bude postupovat přes část našeho území výrazný bouřkový systém z Bavorska. Ojediněle se mohou vyskytnout nárazy větru kolem 90 km/h, kroupy nad 3 cm, výjimečně nevylučujeme ani kroupy kolem 5 cm," napsali.

Kde přesně bouřky udeří, ale zatím není jasné. Podle ČHMÚ by měly zasáhnout zejména jižní Čechy, Vysočinu a později večer a v noci na neděli Moravu a Slezsko.

"K výraznějším vzestupům hladin bude pravděpodobně docházet po vydatnějších srážkách v noci ze soboty na neděli, a to zejména v pásu táhnoucím se z jižních Čech přes Českomoravskou vrchovinu až po severní horské oblasti. V zasažené oblasti očekáváme možnost překročení 1. SPA a na menších tocích především v Jeseníkách ojediněle i 2. SPA," dodali meteorologové u další výstrahy, tentokrát před nebezpečím povodní

Platné výstrahy

Výstraha před silnými bouřkami platí od 11 do 16 hodin pro východní část Moravy a Slezska, tedy konkrétně východní polovinu Moravskoslezského a Jihomoravského kraje, jižní část Olomouckého kraje a pro celý Zlínský kraj.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od 18 do půlnoci pro část Středočeského (Benešov, Čáslav, Kutná Hora, Sedlčany, Vlašim, Votice), Královéhradeckého (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou) a Plzeňského kraje (Horažďovice, Klatovy, Nepomuk, Sušice), Jihočeský a Pardubický kraj a Vysočinu. Od půlnoci do 6 ráno pak pro Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj.

​Pro Prahu, zbytek Plzeňského, Středočeského, Královéhradeckého a východ Libereckého kraje platí od 18 hodin do půlnoci výstraha před silnými bouřkami.

Meteorologové vyhlásili také povodňovou bdělost, a to v části Plzeňského kraje (Sušice, Horažďovice), v Jihočeském kraji, na většině Vysočiny a Pardubického kraje, v části Středočeského, Královéhradeckého a Olomouckého kraje. Platí od sobotní 21. hodiny do nedělního poledne.

Nejhorší situace má přitom být v oblasti Králíků v Pardubickém kraji a na Jesenicku a Šumpersku v Olomouckém kraji. Tam vzhledem k nasycení půdy nelze vyloučit, že na menších tocích bude překročen 2. stupeň povodňové aktivity.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.