Velké změny ve fungování mobilních aplikací. Začala platit nová pravidla

Pravidla, která začala v pátek platit ve všech členských státech Unie, se točí kolem základní poučky: Vše, co je nelegální offline, je nelegální i na internetu. Celkem 19 internetových gigantů tak pro fungování v Evropě muselo přijmout opatření, která více chrání práva uživatelů a pomůžou potírat dezinformace. Týká se to společností jako Google, Facebook, Amazon, TikTok nebo internetových obchodů Alibaba a Booking.

Co všechno se v populárních aplikacích změní? Nově budou muset společnosti například věnovat mnohem větší pozornost všem oznámením uživatelů, kteří nahlásí závadný obsah. Zároveň musejí také udělat velké změny v reklamě, například budou muset firmy být schopné doložit, na jakém základě lidem produkty doporučují, píše agentura Reuters

Možnost vypnout doporučovaný obsah 

Podle nových pravidel mění provozovatel Facebooku základní funkci řazení obsahu, které bylo postavené na speciálních algoritmech. Nově bude možné je vypnout. To samé platí i na sociálních sítích Instagram a TikTok. Příspěvky, videa a takzvané Reels bude možné zobrazovat chronologicky, nikoliv na základě personalizovaného řazení, jako tomu bylo před zavedením regulace, informuje agentura AP

Právě řazení příspěvků na základě algoritmů sociálních sítí je podle mnoha odborníků důvodem pro větší napětí ve společnosti. Mediální teorie mluví o takzvaných filtračních bublinách, ve kterých se lidé utvrzují pouze ve vlastních názorech a další se k nim kvůli zacílení sociálních sítí ani nedostanou. 

[chooze:article;value:506278]

Označení škodlivého obsahu 

Sociální sítě nově umožní snadněji nahlásit videa, příspěvky a komentáře, které porušují zákon nebo takzvaná pravidla komunity. Na TikToku, kde lidé sdílí videa, bude možnost nahlášení obsahu rozšířená o další kategorie a možnost důkladněji okomentovat, proč je příspěvek nevhodný. 

Unie tím zároveň chce, aby uživatelé věděli, proč jejich příspěvek v případě porušení pravidel sociální sítě odstranily. TikTok podle agentury AP slíbil, že v těchto případech "poskytne informace o širší škále důvodů pro omezení vybraného obsahu". Více informací ohledně smazaných příspěvků má nově uživatelům zasílat i Google. 

​Zobrazování reklam 

Brusel si nově došlápl také na reklamy cílené na děti. Na Facebooku a Instagramu přestala společnost Meta nabízet uživatelům ve věku od 13 do 17 let jakékoliv reklamy založené na jejich aktivitě nebo oblíbených příspěvcích. Jediné údaje, které budou používat pro zobrazení reklam, budou věk a poloha. Podobně zareagovaly i sociální sítě TikTok a Snapchat. 

[chooze:article;value:518737]

Jestli firmy pravidla dodržují, budou hlídat auditoři z Bruselu. Pokud prokážou jakékoliv pochybení, hrozí internetovým gigantům pokuta až do výše šesti procent jejich celosvětového obratu. A když se prokáže opakované pochybení, může být společnosti dokonce zakázáno její působení na území sedmadvacítky. 

Pravidlům se většina společností postupně přizpůsobuje, například společnost Meta, která vlastní sociální sítě jako Facebook nebo Instagram, kvůli nim podle svých slov musela najmout tisíc nových pracovníků. Společnost Amazon se však odvolala proti tomu, aby patřila mezi firmy, kterých se nová opatření týkají. Její vedení však zmínilo, že pokud s odvoláním nepochodí, je firma schopná je dodržovat. 

Prázdniny jsou ideální na digitální detox. Dětí závislých na mobilech a PC přibývá (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.