Trump se vydal úřadům v Georgii. Ve věznici pobyl dvacet minut

Donald Trump se ve čtvrtek dobrovolně dostavil do věznice Fulton Country v Atlantě v Georgii, kde si vyslechl obžalobu z vydírání a celé řady volebních podvodů, kterými se v roce 2020 snažil v tomto státě zvrátit svou volební porážku. Jde celkem už o jeho čtvrté obvinění, které ale sám označuje za politicky motivované.

Trump přiletěl do Atlanty soukromým letadlem ze svého golfového klubu v New Jersey. V koloně limuzín s ochranou, podle BBC hodnou spíše úřadujícího než bývalého prezidenta, hned vyrazil do věznice. Tam ho formálně zatkli, obvinili, odebrali mu otisky prstů a pořídili jeho policejní fotografii. Dle registračního formuláře má trvalé bydliště v Palm Beach na Floridě, měří 1,9 metru a váží 97,5 kilogramu. Je registrován jako vězeň číslo P01135809.

​Trumpův pobyt ve vězení trval přibližně 20 minut, poté byl dle předchozí dohody propuštěn na kauci 200 tisíc dolarů. Nesmí rovněž ovlivňovat svědky a spoluobviněné ve svém případě, ani je zastrašovat.

Hned nato vyrazila kolona vozidel s Trumpem zpátky na letiště, kde krátce promluvil k novinářům. "Neudělal jsem nic špatného. Máme veškeré právo zpochybnit volby, které považujeme za nečestné," řekl Trump podle CNN a označil trestní řízení vedené proti němu za "parodii na spravedlnost" a za "zasahování do (prezidentských) voleb".  Poté jeho letadlo vyrazilo směr New Jersey. Celkově strávil v Atlantě přes hodinu a půl.

[chooze:article;value:517940]

"Jsem velmi poctěn, že jsem součástí tohoto procesu. Je to boj o náš způsob života. To obvinění je parodie a je to útok nejen na mě, na prezidenta Trumpa a na další lidi, které ani moc neznám, ale i na občany Ameriky," prohlásil bývalý Trumpův právník Rudy Giuliani, který je spoluobviněným.

Donald Trump se přihlásil úřadům pouhý den poté, co obyvatelé Spojených států viděli první debatu republikánských kandidátů na příštího prezidenta. Té se sice Trump nezúčastnil, přesto v ní převážná většina kandidátů prohlásila, že by v případné kandidatuře stáli za Donaldem Trumpem.

V USA se střetli republikánští zájemci o Bílý dům. Trump ale chyběl (08/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.