Nová metoda odhalí první příznaky Parkinsona. Objevují se roky dopředu

Parkinsonovou chorobou trpí v Česku asi 50 tisíc lidí a podle Evropského sociálního fondu se jejich počet každoročně zvyšuje. Ne nadarmo se ale říká, že oko je oknem do duše. Vědci z Velké Británie totiž jediným pohledem dokáží odhalit prvotní příznaky této zákeřné nemoci. 

Příchod nových technologií včetně umělé inteligence umožnil vědcům posunout doposud užívanou techniku v optice známou jako optickou koherentní tomografii, píše deník The Guardian. Díky výzkumu tak vědci zjistili, že by toto vyšetření mohlo odhalit i velmi brzké příznaky Parkinsonovy choroby.

V rámci studie, kterou zveřejnili v časopise Neurology, vědci pomocí umělé inteligence rozpoznali na snímcích oční sítnice znaky spojené s Parkinsonovou chorobou. Ty následně porovnaly s databází pacientů a ukázalo se, že se shodují.

[chooze:article;value:475457]

​Výzkum provedli na více než 100 tisících pacientech, z nichž 700 Parkinsonovou chorobou již trpělo. Zkoumali také data více než 67 tisíců dobrovolníků. "Pomocí těchto dat jsme byli schopni ukázat, že konkrétní změny bylo možné pozorovat až sedm let předem mezi lidmi, u kterých se Parkinsonova choroba postupně rozvinula," uvedl autor studie Pearse Keane, profesor umělé lékařské inteligence na University College London.

"Stále žasnu nad tím, co všechno můžeme díky skenování očí objevit," uvedl spoluautor studie Siegfried Wagner. "Doufáme, že by se tato metoda mohla brzy stát nástrojem pro předběžný screening lidí ohrožených tímto onemocněním," dodal.

Snímky sítnice s vysokým rozlišením se v praxi už běžně používají. Nové poznatky by prý ale mohly pomoct i s identifikováním časných příznaků Alzheimerovy choroby, roztroušené sklerózy a schizofrenie.

Parkinsona dokáží léčit v Česku jen tři centra. Vše pomocí speciální techniky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.