V nemocnicích se množí otravy jedlými houbami. Lidé dělají zásadní chybu

Vážný případ zdravotní nevolnosti po snědení špatně upravených hub řešili minulý týden ve Vsetíně. "Manželé si uvařili polévku z hub, které našli v lese. Kvůli následnému úpornému zvracení a průjmům si přivolali sanitku. Měli fotografii nasbíraných hub, nejednalo se o jedovaté houby, ale zřejmě jen o špatně tepelně upravené. Po zaléčení byli oba pacienti propuštěni do domácího léčení," říká pro TN.cz mluvčí Vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

Zdravotníci z nemocnice v Uherském Hradišti zase pomáhali muži, který se o víkendu rozhodl dokonce ochutnat syrovou houbu. "Rovnou v lese požil pravděpodobně hřib, a večer to navíc zapil pivem. V noci přijel kvůli nevolnosti k nám," uvádí mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčková.

[chooze:article;value:439515]

​V Mladé Boleslavi potvrzují, že v současných dnech převažují nad otravami z hub nevolnosti kvůli jejich nedostatečnému tepelnému zpracování. "Většinou registrujeme zažívací potíže ze špatného zpracování hub," potvrzuje mluvčí Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Hana Kopalová. Naopak otravy jedovatými houbami bývají podle odborníků častější v září, tedy v období hlavní houbařské sezony.

Mykolog Libor Hejl před požitím syrových hub varuje a týká se to téměř všech druhů. "Každá houba to má trochu jinak a nejde to paušalizovat. Problémy bývají například po požití jedlého hřibu kováře, když je nedostatečně tepelně upravený. To stejné platí i pro václavky," vysvětluje Hejl.

Houby by podle něj měly projít dostatečnou tepelnou úpravou, tedy aspoň dvaceti- až třicetiminutovým vařením. "Také jsem se nesetkal se zdravotními komplikacemi po požití sušených hub, tedy v případě, že nejsou jedovaté. U těch syrových může být chybou například příprava řízků z hřibů. Když se smaží z každé strany tři čtyři minuty, tak to nestačí," upozorňuje odborník.

[chooze:article;value:518009]

​"Setkal jsem se s lidmi, kterým bylo po snězení takových řízků opravdu velmi nevolno. Ohrožená je hlavně část populace, který je na to vice citlivá," dodává Hejl.

Škodlivé jsou takzvané termolabilní látky. Mohou, jak informuje mykolog, vyvolat stavy podobné silné alergické reakci, často doprovázené průjmy se zvracením. "V takovém případě doporučuji hlavně pít, aby nedošlo k dehydrataci. Nejlepší ale samozřejmě je, když se při vaření odpaří," nabádá.

A připomíná jednu výjimku, tedy houbu bezpečnou i za syrového stavu. Jedná se o ryzce syrovinku. "Jeho výskyt není příliš častý, je tvrdý a má takovou slanečkovou příchuť," upřesňuje Hejl. 

[chooze:article;value:497293]

​Samotným otravám houbami se lidé snaží často předcházet kontaktováním mykologických poraden, tedy v případech, kdy si nejsou jistí, jestli jsou nasbírané houby jedlé. Množství dotazů eviduje také Toxikologické informační středisko (TIS), které patří pod Kliniku pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

"Letos jsme měli už téměř 80 dotazů na houby. V prvních měsících roku šlo hlavně o houby mražené nebo sušené, jejichž toxicita bohužel neklesá. Dotazy za tři týdny v srpnu přitom představují asi polovinu dotazů z roku 2023. Nad Moravou zatím převažují otázky z Čech, kde se houbová sezóna už rozběhla naplno," říká profesorka Daniela Pelclová z TIS VFN.

"Pokud si lidé nejsou stoprocentně jisti, doporučujeme nesbírat houby s lupeny a zaměřit se jen na ty hřibovité s rourkami na spodní straně klobouku. V tom případě nebudou ohroženi na životě, neboť toxicita hřibu satan je podstatně nižší," vysvětluje profesorka Pelclová.

[chooze:article;value:517298]

​Doporučuje při cestách do přírody nosit s sebou krabičku aktivního (rostlinného, živočišného) uhlí a při náhodných požitích hub hned sníst několik tablet.

Plánujete vyrazit na houby? Pospěšte si, příští týden už jich asi moc nenajdete:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.