Prigožina zabil Putin, mají jasno světoví politici. Spekuluje se o sestřelení

[chooze:gallery;value:32964]

​"Říkal jsem, že bych dával pozor, co piju a v čem jezdím. Nevím určitě, co se stalo, ale nejsem překvapený," okomentoval středeční zprávy o smrti šéfa wagnerovců americký prezident Joe Biden. "V Rusku se neděje moc věcí, za kterými není Putin, ale nevím dost na to, abych znal odpověď," dodal na dotazy novinářů.

Podezření, že Prigožina sestřelila ruská protivzdušná obrana, se začala šířit téměř okamžitě. Ještě 30 sekund před havárií letadlo podle radarů nevykazovalo žádné problémy. Spadlo tedy náhle, upozornila agentura Reuters.

To by mohlo značit sestřelení. "Ať už se stalo cokoli, bylo to rychle," je si jistý mluvčí webu Flightradar24 Ian Petchenik.

Podle analýzy agentury AP odpovídá pád letadla nějakému druhu exploze během letu. Letoun padal jako kámen, divoce se kroutil a zdá se, že mu chybělo křídlo.

[chooze:article;value:519200]

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak byl ve svém vyjádření ještě přímější než Biden. "Je jasné, že Putin nikomu neodpouští za své vlastní bestiální chování," napsal na sociální síti X. "Demonstrativní odstranění Prigožina a vedení wagnerovců dva měsíce po pokusu o převrat je signálem od Putina ruským elitám před volbami v roce 2024," dodal. Ukazuje tím podle něj, že kdo se mu postaví, toho čeká smrt.

"Bylo by těžké najít někoho, kdo si intuitivně myslí, že tohle byla náhoda. Nějak se stává, že političtí oponenti, které Vladimir Putin považuje za hrozbu, neumírají přirozenou smrtí," řekl stanici TVP polský ministr zahraničí Zbigniew Rau.

[chooze:article;value:519134]

"Pokud je to pravda, ukazuje se, že Putin se zbaví svých oponentů, to vyděsí každého, kdo přemýšlí, že by vyjádřil jiný názor, než je ten jeho," poznamenala pro stanici CNN estonská premiérka Kaja Kallasová.

"Rychlost, se kterou ruská vláda potvrdila, že Jevgenij Prigožin byl v letadle, které havarovalo při letu z Moskvy do Petrohradu, by nám měla říct vše, co potřebujeme vědět. Zprávy o tom, že letadlo sestřelila ruská protivzdušná obrana, naznačují, že Putin posílá velmi hlasitou zprávu," napsala na sociální síti X šéfka komise pro zahraniční věci britského parlamentu Alicia Kearnsová.

Rusové zapalují svíčky na počest Prigožina:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.