Mráz nezastaví ani El Niño. Evropě meteorologové předpovídají krutou zimu

Tichooceánský jev El Niño, který v létě způsobuje nárůst teplot, se podepíše i na zimním počasí. První modely naznačují, že jako celek bude mírnější než obvykle. Několikrát to ale naruší silné mrazy a husté sněžení, upozornil odborný portál Severe Weather

Podle Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) čekají nadprůměrné teploty zejména západ Evropy. "Zóna nízkého tlaku, která se rýsuje nad severní Evropou, ale zvyšuje šance na proniknutí polárního vzduchu na evropskou pevninu," uvedli meteorologové.

Sněžit by mělo zejména v alpském regionu a Skandinávii. Bílé pokrývky v Česku bude pravděpodobně, jako skoro každý rok, poskrovnu. "Vycházíme ale z tříměsíčního průměru a potenciál sněhových srážek se může ve výsledku velmi lišit. Zejména v polovině a na konci zimní sezóny," upozornili experti.

[chooze:article;value:517327]

"Zase to bude letní zima. Na druhou stranu ale nelze vyloučit, že nás nečeká alespoň týden studeného severního nebo severovýchodního proudění nebo sněhová kalamita i v nížinách," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

K vyšším zimním teplotám má kromě El Niña přispět také klidnější aktivita polárního víru, jenž v minulých letech hnal rtutě teploměrů do záporných hodnot, připomněl list IFL Science

Rekordní rok pro počasí. Příští rok by ale mohlo být ještě tepleji:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.