K Chorvatsku zabloudili ohrožení kytovci. Není to dobrá zpráva, bojí se odborníci

O vorvaních u Chorvatska ve středu informoval tamní výzkumný institut Blue World. "Dopoledne jsme obdrželi oznámení o výskytu skupiny minimálně pěti vorvaňů u Korčuly," prozradil. Jeho odborníci se okamžitě vydali do terénu, aby zprávu ověřili.

Vzácné kytovce skutečně našli a natočili je (na video se můžete podívat na začátku článku pod titulkem). "Skupina plave směrem k ostrovu Vis," dodali k jejich pohybu o několik hodin později. 

Hrozí jim smrt

Ačkoliv se výskyt ohroženého druhu v Jaderském moři může zdát jako dobrá zpráva, odborníci jsou pohybem vorvaňů obrovských u chorvatského pobřeží znepokojeni a mají obavy o jejich osud. 

[chooze:article;value:516208]

​"Vzhledem k tomu, že se jedná o zvířata, která běžně žijí v hloubkách i přes 1 000 metrů, hrozí jim na Jadranu uvíznutí. Bohužel ve většině případů skončila návštěva vorvaně obrovského na středním a severním Jadranu uvíznutím a úhynem," varuje institut.

Proto monitoruje pohyb skupiny a žádá každého, kdo ji spatří, aby své pozorování institutu hlásil, případně poskytl videa a fotografie. "Aby bylo možné určit směr, kam plavou, a včas podniknout záchrannou akci," vysvětlili odborníci. Cílem je zajistit zbloudilým vorvaňům, aby se v bezpečí dostali z Jaderského moře pryč. 

Co naopak institut rozhodně nedoporučuje, je přibližovat se k vorvaňům a jakýmkoliv způsobem je rušit a otravovat. "Zvířata jsou pravděpodobně vyčerpaná, rozrušená a dezorientovaná, protože se nacházejí v neznámém prostředí. Prosím, nepřibližujte se k nim ani je nepronásledujte, abyste je náhodou nezahnali na mělčinu, kde uhynou," apeluje na všechny institut. 

[chooze:article;value:515525]

​Vědci z institutu Blue World letos lidi varovali už před přibližováním se k delfínům na severu Jadranu. V oblasti Kvarnerského zálivu spatřili jedince, kteří se tam potulovali osamělí. To je pro společenského delfína neobvyklé chování, které může značit například traumatický zážitek (více si můžete přečíst v tomto článku). 

Vzácných návštěv z živočišné říše bylo letos na Jadranu více. Nedávno tam byl pravděpodobně spatřen tuleň středomořský, který je na pokraji vyhynutí. V moři ho natočila posádka lodi, vzhledem ke kvalitě záběrů ale není možné s jistotou potvrdit, že se skutečně jedná o toto vzácné zvíře. 

Podívejte se na video, které má zachycovat tuleně středomořského v Jaderském moři (4/8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.