Ekonom: Kvalita potravin se v Česku zlepšuje, na Západ ale pořád nemáme

V Česku je některé zboží dražší oproti zahraničí, tak tam Češi jezdí častěji nakupovat. "V Polsku je například nulová DPH na potraviny a je tam výrazně větší trh, takže obchody tam nakupují ve větším množství a mají tak vyšší množstevní pořizovací slevy. Dalším důvodem je také cenová politika," nastínil důvody Prouza.

Podle něj také v Česku není v některých potravinářských odvětvích dostatečná konkurence. "Vidíme to bohužel velmi často, že na jeden typ produktu máme jednoho velkého domácího dodavatele, někdy dva. Chybí takový střední stav, chybí menší dodavatelé, kteří by rozbíjeli toho dominantního dodavatele," zmínil prezident Svazu obchodu a průmyslu.

[chooze:article;value:519300]

​Vidět to bylo prý například minulý rok na ceně cukru. "V Česku 60 % cukru vyrábí jeden cukrovar, ten si v podstatě diktuje ceny. Pár menších dodavatelů se schová za toho velkého a stanoví si podobné ceny. Inflace českých potravin je kolem 40 procent, ale u těch dovážených pouze 19, protože tam funguje ta konkurence a máte si možnost vybírat," zmínil Prouza.

S tím, aby se lépe dařilo menším dodavatelům, by mohly pomoci dotace. Ty podle jsou podle něj ale v tuzemsku špatně nastaveny. "Výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu přesně popisuje vyhozené miliardy na zemědělské dotace, protože jen přispívaly na běžný provoz. Takže český zemědělec například neměl tak kvalitní výrobu, plýtval energiemi a hnojil více než by musel," popsal. 

[chooze:article;value:517746]

​Jinak to podle něj funguje například v Rakousku, kde je 80 % z dotací investičních. "Rakousko jinými slovy podporuje ty, kteří chtějí modernizovat, být lépe konkurence schopní a mít lepší výrobu. Takže říkají: rádi vám na to přispějeme, abyste byli ve výsledku levnější," podotkl ekonom.

Česká dotační politika podle něj funguje špatně. "Je jedno, že to děláte dráž, než ostatní, my vám pošleme dvě tři miliardy, aby to nebylo tolik poznat. Pokud tohle vláda změní a začne dotační peníze podmiňovat nějakou modernizací, tak se situace změní jako v Rakousku, kde se to zlepšilo během pěti let," míní Prouza.

Češi také více poukazují na kvalitu zboží v zahraničí oproti tomu nabízeném v Česku. Podle ekonoma je situace u nás lepší než dříve, ale nikoliv vyrovnaná se Západem. "Z posledního reportu Evropské komise vyplývá, že ta situace je výrazně lepší, než byla před několika lety. Je vidět, že ten mediální tlak na výrobce, že nemůžou pod jednou značkou mít dva produkty rozdílné kvality, že tohle zafungovalo," uzavřel. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.