Primátorka Vaňková v další kauze. Měla využít bílé koně k získání městského bytu

Letošní léto je pro brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou ve znamení velkých mediálních kauz. Po skandálu s fotografií, na které její stranický kolega drží telefon s neznámým bílým práškem, nyní figuruje i v kauze přidělování nebytových prostor v Brně. 

Podle dostupných dokumentů přidělila radnice pod tehdejším vedením ODS dvěma příbuzným primátorky půdní prostory v ulici Hlinky, které pak měly sloužit k vybudování jejího bydlení. Chtěla je zrekonstruovat a spojit do jednoho bytu o rozloze 300 čtverečních metrů. Informaci získal s odkazem na vyšetřování web Seznam Zprávy

[chooze:article;value:517106]

Bílí koně 

Dostupné policejní dokumenty podle nich odhalují jednání příbuzných, kteří sloužili jako bílí koně. "Jeví se jako věrohodná verze, že půdní prostory byly původně určeny pro Markétu Vaňkovou, která měla nájemní smlouvy formálně uzavřeny na svého švagra a jeho družku, kteří sami neměli dostatek finančních prostředků na případnou výstavbu bytů," cituje zpravodajský web. 

O přidělení prostor v roce 2012 rozhodovala rada, ve které v té době zasedala i Vaňková. Celou věc podpisem potvrdil starosta Brna-střed Libor Šťástka (ODS), který ale při policejním výslechu odmítl, že by věděl, že schválil pronájem pro příbuzné své radní.

[chooze:article;value:515880]

​​Sama Vaňková se nakonec rozhodla pro jiný byt. Prostory však údajně město přidělilo příbuzným Vaňkové s podmínkou, že je zrekonstruují. Museli také dokázat, že na to mají dost peněz. Dostupné policejní spisy zmiňují, že manžel Vaňkové kvůli tomu měl svému švagrovi půjčit víc než půl milionu. 

Kvůli kauze s kupčením brněnských bytů v hodnotě zhruba 100 milionů několikrát v jihomoravském městě zasahovala policie. Vrchní státní zastupitelství v srpnu oznámilo, že kvůli tomu stíhá čtyři lidi. Kriminalisté tři z nich podezřívají z podplácení a čtvrtého z podvodu. 

[chooze:article;value:493092]

Fiala: Nemám z toho radost 

​Do vyšších pater politiky se případ dostal poté, co média informovala o tom, že do živé kauzy měl zasahovat ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Vaňková u něj začínala jako koncipientka. Už ve funkci ministra si o vyšetřování Blažek několikrát vyžádal informace, což obhajoval tím, že jde o běžný, zákonný postup, ke kterému přistoupil na základě dotazů několika poslanců. Proti jeho postupu se v březnu vymezila Unie státních zástupců. 

Na nejnovější zjištění ve středu reagoval i premiér Petr Fiala (ODS), který na vládní tiskové konferenci řekl, že se situace kolem své stranické nemá "žádnou radost". Řekl ale, že jde o vyšetřování a nemá žádné jiné zprávy, než které jsou v médiích.

"Snažím se, a to je pro mě důležité, abych i lidsky obstál sám před sebou, jednat spravedlivě a postupovat tak vůči všem. Padni komu padni. Kolem paní primátorky se dlouhodobě objevují články, které se týkají údajného nakládání, převodu, získání nějakých bytů. Zatím je to v rovině článků a údajného vyšetřování, o kterém já nic nevím a nemám žádné zprávy. Žádné zprávy ani mít nemohu," řekl předseda vlády s tím, že do té doby, než bude ukončené vyšetřování, nebude nic komentovat. 

Primátorka Brna Markéta Vaňková pro TN.cz exkluzivně promluvila o kauze s bílým práškem (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.