Musk mluvil s Putinem. Dostal nápad, že Ukrajincům odpojí internet

[chooze:gallery;value:29893]

Přestože na začátku invaze projevil Elon Musk ukrajinské věci bezprostřední podporu, postupně se u něj začaly objevovat pochybnosti. Kvůli nim s ním musel několikrát jednat Pentagon. "Usoudil jsem, že začíná být nervózní z toho, že zapojení Starlinku je v Rusku stále více vnímáno jako podpora ukrajinského válečného úsilí. Hledal způsob, jak uklidnit ruské obavy," vysvětlil deníku The New Yorker teď již bývalý náměstek ministra obrany Colin Kahl, který s Muskem jménem americké vlády jednal. 

Musk chtěl totiž už poněkolikáté z poskytování internetu Ukrajincům vycouvat. Soustava satelitů totiž ukrajinské armádě pomáhá koordinovat svůj pohyb a předávat si informace. "Vysvětloval jsem mu, že tím, že Starlink odpojí, válku neukončí," osvětlil Kahl, jak probíhal jeho hovor s Muskem, který se uskutečnil začátkem léta. Miliardář údajně začínal mít strach, že poskytování internetu Ukrajincům a jejich snaha o protiofenzívu může vést k další eskalaci konfliktu.

[chooze:article;value:518751]

Podnikatel se měl začít chlubit tím, že na své mapě Starlinku vidí vývoj bojů na Ukrajině. Začal kvůli tomu váhat nad tím, zda je jeho satelitní internetový systém využíván k mírovým účelům, nebo k vedení války. "To bylo asi tak tři minuty předtím, než zmínil, že měl skvělý rozhovor také s Putinem," svěřil se Kahl. Musk následně připustil, že je s Kremlem v pravidelném kontaktu.

Začal potom protestovat proti tomu, aby nebyl Starlink ukrajinskou armádou používán k plánování útočných vojenských operací. Podle dostupných informací nejméně jednu z nich vypnutím připojení zastavil a bezpočet jich narušil. Před tím v úterý varoval i odborník na ukrajinsko-ruský konflikt Ronan Farrow, který řekl pro CNN, že Musk má možnost přerušovat služby Starlinku v místech, kde hrozí největší vyostření konfliktu. 

[chooze:article;value:519075]

Podle webu Daily Mail proto Pentagon letos v červnu s Muskem uzavřel smlouvu, jejíž deklarování by mělo zajistit stabilní poskytování sítě na Ukrajině. Přislíbil také, že mu začne za provoz satelitů na Ukrajině platit náklady, jejichž náhradu miliardář požadoval.

Ukrajinci ukázali záběry z útoku na Krymský most. Máte se na co těšit, vzkazují Putinovi (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.