České dráhy chtějí koupit vodíkové vlaky. Nahradí dieselové soupravy

Když se loni v květnu v Česku poprvé představil vodíkový vlak ukázkovými jízdami v Praze, uchvacoval cestující podobně, jako když se v roce 1928 v Praze rozjely první elektrické vlaky.

"Nahoře na střeše jsou umístěny zásobníky na vodík a palivový článek," popsal stroj generální ředitel Alstomu Dan Kurucz. "Do palivového článku se pouští vodík, nasává to přes filtry vzduch. Obyčejná reakce vodíku s kyslíkem. Vzniká vám čistá voda jako odpad," dodal.

Vzniklá energie se pak převádí do trakčních baterií a výkonných elektromotorů. Další alternativou jsou bateriové vlaky. To, co se zdálo jako vzdálená budoucnost, už získává konkrétnější podobu.

[chooze:article;value:494313]

"V budoucnosti očekáváme útlum výroby motorových souprav a jejich náhradu bateriovými nebo vlaky na vodík. V České republice se ta výměna bude týkat řádově desítek až stovek vlakových souprav," sdělil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Moravskoslezský kraj je prvním v Česku, který si objednal 19 bateriových vlaků. Ty se umějí na elektrifikované trati za jízdy dobíjet, pokud přejedou třeba do míst, kde není proud, což jsou především horské oblasti, budou dál pokračovat v jízdě pomocí obřích a výkonných akumulátorů.

"Což je výhoda pro cestující, protože nebudou muset třeba přestupovat v místě, kde elektrifikovaná trať končí a začíná ta motorová," řekl Šťáhlavský.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.