Zemřel italský zpěvák Salvatore Toto Cutugno. Proslavil ho hit L’Italiano

V úterý ve věku 80 let odešla do hudebního nebe ikona italského popu. Zpěvák Salvatore Toto Cutugno zemřel podle deníku Wanted in Rome po dlouhé nemoci v nemocnici San Raffaele v Miláně. Dle slov jeho manažera se zpěvákovo zdraví v posledních měsících zhoršilo.

Salvatore Toto Cutugno se narodil 7. července 1943. Jak připomíná italská agentura ANSA, nadaného umělce proslavil zejména hit L'Italiano, známý též pod názvem Lasciatemi Cantare. Původně byla píseň určena pro Adriana Celentana, který ji ale podle zahraničních médií odmítl. Srdce fanoušků si Cutugno získal i hity Solo Noi, Serenata nebo Soli.

Hudební dráhu začal jako bubeník, později založil kapelu Albatros a několik let nato se vydal na sólovou dráhu. V roce 1976 se poprvé zúčastnil hudebního festivalu v San Remu, kde vystoupil celkem 12krát. Nejlépe se umístil na druhém místě.

[chooze:article;value:518563]

V roce 1982 zamířil i do Československa, kde vystupoval na festivalu Bratislavská lyra. V roce 1990 se stal vítězem hudební soutěže Eurovize s písní Insieme: 1992. Jejím textem vyzýval ke sjednocení Evropy. Následující rok spolupořádal soutěž spolu s první italskou vítězkou Eurovize Gigliolou Cinquettiovou.

Patřil mezi zpěváky, kteří měli silnou fanouškovskou základnu v Rusku a některých dalších zemích bývalého Sovětského svazu. V roce 2019 se tak dostal na sankční seznam Ukrajiny. Sám zpěvák ale údajné blízké vztahy s ruskou vládou odmítl. "Jsem apolitický," řekl tehdy.

Pohřeb italské legendy se uskuteční ve čtvrtek 24. srpna v Miláně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.