V Napajedlech bojují o hřebčín. Obyvatele podpořil i ministr Výborný

Téměř 130 let chovali v Napajedlech anglického plnokrevníka. Dostihoví koně, které trénovali, měli úspěch u nás i ve světě. Například v poslední kvalifikaci na Velkou pardubickou.

"Startovalo sedm napajedelských odchovanců, z toho se jich pět umístilo za peníze, a jeden dokonce vyhrál kvalifikaci na Velkou pardubickou," sdělila bývalá zaměstnankyně hřebčína Eva Hnilicová.

Majitelé hřebčína ale nechali v zimě odvézt z objektu koně a následně městu představili svůj plán. Jinak ale s veřejností a médii nekomunikují.

Majitelé chtějí na pozemku hřebčína postavit téměř 300 bytů, potřebují ale přesvědčit městské zastupitelstvo ke změně územního plánu. To se místním, kterým přirostl hřebčín k srdci, nelíbí a sepsali petici, která má už tisíce podpisů.

[chooze:article;value:516796]

"Já jsem napsal petici na záchranu hřebčína a chovu koní v něm. Má odhadem mezi 15 až 20 tisíci podpisů, ale přesně to nevím, protože petice je asi na 200 místech po celé republice," uvedl advokát Aleš Martínek.

"Pokud jsem jednal s většinou zastupitelů, tak samozřejmě podporují tu petici, která je proti té výstavbě," řekl místostarosta Napajedel Antonín Trňák.

Podle některých odborníků je ale chov koní finančně nevýnosný a záměr majitelů je tak pochopitelný. Pro záchranu hřebčína se ale vyslovil i ministr zemědělství, který přislíbil svou pomoc při vyjednávání.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.