Opatření proti africkému moru prasat nefungují. Myslivci na ně nemají peníze

Zdravé kusy prodat nesmějí, jíst je mohou jen lovci a jejich rodiny, a to navíc jen v honitbě, kde je střelili. Proto, když vidí metrákové prase, raději dělají, že ho neviděli. Myslivci mají totiž aktuálně přeplněné chladící boxy. Vyšetření vzorků vázne a stejně tak i proplácení zástřelného. Proto začali omezovat odstřel divokých prasat.

"Když ulovím divočáka, tak pak opravdu už ten týden nepůjdu lovit. Nemám ho kde uskladnit," vysvětlil problém myslivec Josef Hrdina. A situace netrápí jen jeho. "Loví se jenom menší kusy, protože s těmi většími nejde nic dělat. To se postě nedá sníst. To máte jeden a půl tuny zvěřiny," dodal Lumír Pašek, který je také myslivcem.

"Situace není dobrá v tom, že můžeme očekávat neochotu mysliveckých sdružení a neochotu lovců ta divoká prasata střílet," uvedl ředitel Krajské veterinární správy Libereckého kraje Roman Šebesta.

[chooze:article;value:505137]

​"Bohužel jsme se dozvěděli, že Státní veterinární ústav nemá finanční prostředky na to, aby prováděl vzorky třikrát v týdnu," doplnil poslanec David Pražák (ANO). A tak se vyšetřují jen jednou týdně. "V Německu dostávají 300 eur na kus uloveného divočáka, v Polsku to samé. A u nás mají problém, jakým způsobem to zlikvidovat," dodal.

Českomoravská myslivecká jednota přitom po ministerstvu zemědělství požadovala, aby na likvidaci prasat přispělo. Státní kasu by to vyšlo asi na 3,5 milionu korun za rok. Ministerstvo je ale prý odkázalo na dopis, ve kterém vysvětluje, proč nemůže likvidaci prasat zajistit. A myslivcům odpovědělo, že už nemá peníze ani na odškodňování chovů postižených ptačí chřipkou.

"Pokud ta nákaza vlítne do chovu domácích prasat, tak to bude pro ministerstvo a pro Česko mnohem a mnohem dražší, než opatření, která by nám pomohla tomu zabránit," uvedl myslivec Jaroslav Křupala. Myslivci s politiky chtějí iniciovat další schůzku v září. Věří, že se peníze na vyšetřování vzorků a likvidaci i zdravých kusů někde najdou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.