Zažíváme nejteplejší srpnový týden, hned pondělí přineslo až 35 °C

Pondělní den odstartoval ojediněle tropickou nocí – teplota neklesla pod 20 °C, např. v Doksanech 20,1 °C, v Praze-Karlově 20,5 °C, Náměšti nad Oslavou 20,6 °C. Tropická hodnota 30 °C byla ojediněle pokořena už v 11 hodin dopoledne. Odpolední teploty kulminovaly na většině území na hodnotách přes 30 °C. Nejvyšší byly naměřené na jižní Moravě.

Tabulky teplotních rekordů se přepisovaly, např. v Dyjákovicích bylo 35,5 °C. Stávající rekord byl z roku 2000, tehdy naměřili 34,2 °C, a Kuchařovicích, kde naměřili 34,5 °C, dosavadní rekord z roku 2000 měl hodnotu 32,3 °C. Teplo bylo i jinde – v Českých Budějovicích 33,9 °C, v Praze-Karlově 33 °C a v Jičíně 33,1 °C. Pocitovou teplotu zvyšovala vlhkost vzduchu.

​Tropické teploty mají zelenou do soboty

Také úterní nejvyšší odpolední teploty budou stoupat na jižní Moravě až na 35 °C, na zbytku území se budou zastavovat mezi 29 až 33 °C. Během odpoledne už bude bouřek, zejména na východě území, více. Ve středu bude polojasno nebo skoro jasno, během dne přibývání oblačnosti a ojediněle déšť, přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 20 až 14 °C. Odpolední teploty 29 až 33 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno nebo skoro jasno, během dne přibývání oblačnosti a ojediněle déšť nebo i silné bouřky. Ranní teploty 20 až 13 °C. Odpolední teploty 29 až 33 °C. V pátek bude polojasno nebo skoro jasno, během dne přibývání oblačnosti a postupně na většině území i velmi silné bouřky. Ranní teploty 18 až 13 °C. Odpolední teploty 27 až 31 °C, na východě 33 °C.

[chooze:article;value:516690]

​Ochlazovat se začne o víkendu, také oblačnosti a srážek bude hodně – zejména v sobotu musíme počítat se silnými bouřkami. V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť a silné bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 25 až 31 °C. V neděli bude zataženo až oblačno, místy déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 19 až 23 °C.

​Vlna tropických teplot je pro náš organismus zátěžová

Tropické teploty představují pro naše tělo zátěž – ohroženi jsou zejména starší generace, kardiaci, astmatici, chronicky nemocní a malé děti. Ale jakmile trvají topické teploty dlouho, zpozornět bychom měli všichni. Hrozí úpal, což je reakce organismu, který je vystaven nadměrnému teplu – vysokým teplotám, vysoké vlhkosti vzduchu nebo vydýchanému prostředí, v nichž dochází k celkovému přehřátí organismu.

Ještě více nebezpečný bývá úžeh, což je přehřátí mozku – dlouhé vystavení na slunečním záření. Proto platí, že po celý týden se zdržujte ve stínu, zvyšte příjem nealkoholických tekutin, používejte opalovací krémy, pokrývku hlavy a sluneční brýle.

Roste aktivita vos

Co vosy vždy odradí: Zapalte mletou kávu, na talíř nastrouhejte česnek, zapalte aroma lampu s eukalyptem nebo kadidlo, místo květiny dejte na stůl bazalku nebo rajčata, nebo udělejte dekoraci z citrónu, který je posetý hřebíčkem. Pokud nemáte čas, stačí dát talíř hroznového vína cca 5 metrů od vašeho stolu.

Neobvyklé teploty mají vydržet až do pátku, už v úterý se má ale začít mírně ochlazovat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.