V Česku objevili nového savce. Dorazil z Afriky a může agresivně vytlačovat místní druhy

Vědci před novým druhem savce neskrývají obavy. "Ze sousedních zemí víme, že se bělozubka tmavá chová poměrně agresivně a postupně vytlačuje ostatní, menší druhy bělozubek a rejsků," říká Alena Fornůsková z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Přestože vědci příchod bělozubky tmavé očekávali, zachytit se ji podařilo až na podzim loňského roku a v podstatě omylem při výzkumu zaměřeném na myš domácí. O objevu informuje Akademie věd ČR až nyní. Přítomnost bělozubky tmavé potvrdily testy DNA v pěti lokalitách Karlovarského kraje. K odchytu pomohly ovesné vločky smíchané se sardinkami.  

[chooze:article;value:484023]

​Kdy přesně do České republiky nový, již devadesátý, druh savce dorazil, není jasné. "Bělozubka tmavá je drobný hmyzožravec původem ze severní Afriky, nicméně v jižní Evropě, Španělsku a Francii se vyskytuje již několik tisíc let," říká Joëlle Goüy de Bellocq, vedoucí vědecká pracovnice týmu z Ústavu biologie obratlovců AV ČR, který za objevem stojí.

"V poslední době se objevovaly zprávy, že bělozubka tmavá doputovala například do Švýcarska nebo se díky člověku dostala až do Irska a Velké Británie," dodává Goüy de Bellocq.

Magnetické koleje a krystaly měnící světlo. Začal Týden Akademie věd (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.