Turisté budou muset ustoupit místním. Chorvatsko chystá změny v cestovním ruchu

Oblíbené místo letních dovolených mnoha Čechů chystá několik změn. V Chorvatsku totiž hovoří o zavedení tzv. zákona o cestovním ruchu. Země tak plánuje regulovat počet turistů v přetížených oblastech, píše deník TTG. Ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjacová je navíc ohledně zákona nekompromisní.

V rozhovoru pro deník Danas řekla, že zákon se bude týkat všech destinací, a to bez ohledu na to, zda je každoročně zaplaví vlna turistů, či sezónu zvládají bez problémů. "Nejen Split, ale všechny destinace budou muset vytvořit plán řízení založený na strategii," řekla. Podle zákona tak kanceláře turistických sdružení, které pravidla nedodrží, budou muset být zavřeny.

"Split musí vědět, co podpoří v předsezóně, sezóně a posezóně a jaké má turistické zdroje," vysvětlila ministryně na konkrétním příkladu. "Na základě toho musí přijmout plány řízení – podívat se, jakou má komunální a dopravní infrastrukturu a co mu chybí," vysvětlila.

[chooze:article;value:518422]

​Právě onen plán řízení by se měl v první fázi zaměřit na analýzu kapacit. Sledovat má například to, kolik je v dané oblasti pitné vody pro místní a kolik "navíc" pro turisty. Zaměří se i na to, jaké jsou pro turisty kapacity ubytování, zda poptávka odpovídá nabídce.

"Šli jsme do reformy řízení rozvoje cestovního ruchu tak, aby každá destinace díky analýze kapacit mohla přesně vidět svůj obraz," vysvětlila ministryně. Destinace tak mají zjistit, čeho mají málo a čeho naopak dostatek.

"Uvidí se také to, kde je moc nebo málo ubytování pro rodiny, hotelů nebo kempů," řekla ministryně. Podle analýzy se má poznat i stav infrastruktury a využití elektřiny. "Nebude to jednoduché, ale data se musí začít sbírat," dodala.

Kdy zákon začne platit, zatím není jasné. Měl by ale přispět k udržitelnosti měst a pomoct jim v ekonomické i ekologické oblasti. Podle deníku Index počítá totiž také s tzv. ekologickým poplatkem, který by byl účtován přímo turistům.

Strach v Chorvatsku. Nad mořem se vznášel obrovský vzdušný vír:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.