Obří požár na ostrově Tenerife založil podle policie žhář

[chooze:gallery;value:32861]

​Policie potvrdila, že požár na Tenerife byl založen úmyslně, oznámil podle agentury AP premiér Kanárských ostrovů Fernando Clavijo. Dodal, že policisté pracují se třemi vyšetřovacími verzemi. Zatím nikoho nezatkli.

Požár stále není pod kontrolou, i když situace se díky příznivějším povětrnostním podmínkám poněkud zlepšila. Celkem muselo být evakuováno 12 tisíc lidí a shořelo téměř 12 000 hektarů porostu (pro srovnání, největší tuzemský požár v národním parku České Švýcarsko zničil loni přes 1 000 hektarů – pozn. red.). Díky úsilí hasičů zatím nelehl popelem žádný dům a nikdo se nezranil, uvedla televize Sky News.

[chooze:article;value:518523]

​Požár zuří na opačném konci ostrova, než je většina vyhlášených turistických destinací. Návštěvníků se tak dotkla jen evakuace hotelu v národním parku sopky Teide v centrální části ostrova vzdáleném zhruba 50 kilometrů od zasažené oblasti.

S ohněm bojuje 400 hasičů a vojáků, k dispozici mají 23 vrtulníků a letadel s vodou.

Kanárské ostrovy dlouhodobě sužuje sucho, srážky jsou zde už několik let podprůměrné. Španělsko, kterému ostrovy patří, je lesními požáry nejvíce postiženou zemí Evropské unie, následuje Itálie a Řecko.

Své domovy opustilo tisíce lidí. Podívejte se na reportáž (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.