Výrobce oblíbeného sýra učinil radikální krok. V balení budou mikročipy

Boj proti padělkům a napodobeninám populárních značek vedou i výrobci oblíbeného sýru. Firma Parmigiano Reggiano, která vyrábí světoznámý parmazán, je jedním z mála výrobců, kteří mohou tvrdý sýr produkovat. Vychází to z evropského zákona, který uděluje označení paramzán pouze sýrům z italského regionu Reggiano.

Jenže tato společnost má velmi tvrdou konkurenci v podobě padělatelů, kteří vyrábí parmazán z nekvalitních surovin a vydávají jej za originál. Tyto padělky mohou tvořit až polovinu multimiliardového trhu s populárním sýrem, píše portál The Byte.

[chooze:article;value:505663]

Firma Parmigiano Reggiano proto přišla s řešením, které má zajistit, že se do obchodů dostanou pouze opravdové parmazány a ne padělky. Pravost sýrů, které jsou k dostání i na českých pultech, si bude možné ověřit elektronicky. Ne však skrze čárový kód, nýbrž díky moderní technologii.

Italská firma se spojila s nizozemským výrobcem mikročipů p-Chips. Společně vytvořili způsob, jak sýry označit sotva viditelnými mikročipy. Ty budou navíc umístěné přímo v balení sýru, píše portál Messenger.

Mikročip o velikosti zrnka soli budou výrobci sýrů vkládat do etikety sýrů, díky čemuž bude možné autenticitu sýru snadno přečíst. Samotného sýru by se mikročip neměl dotknout. I pokud by k tomu však došlo, p-Chips slibuje, že mikročipy nejsou zdraví škodlivé a příliš malé, než je mohl člověk v ústech vůbec pocítit.

Smažený sýr je fenoménem české kuchyně. Původně šlo o pokrm pro vyšší vrstvy (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.